2024-08-11 673 瀏覽
土瓜灣附近一間不太起眼的小店,店面擺放有很多餐牌,望落都幾吸引。裡面環境類似茶餐廳,乾淨企理,店員好熱情過黎招呼我地坐低,跟住就介紹呢度的特色菜。主要以家常菜式為主,價格都唔貴。開波先黎一碗老火湯,住家飯的必定流程肯定唔少得,今日係紅蘿蔔豬骨湯,湯料足,夠火候,同其他快手湯唔同,直頭係阿媽只味,天氣甘熱黎碗靚湯真係好正,老細都好好人,飲完仲繼續幫我加左一晚,靚湯真係飲多幾碗都得。跟住梗係試下招牌碌鵝啦,肉質好有鵝味,新鮮,染曬焦糖色,好入味,聞落仲有淡淡醬香,油脂分佈均勻,口感滑順、皮薄肉嫩,啲鵝汁用黎撈飯都好正。椒鹽鮮魷就一定要夠爽口,唔可以太老會韌,這個就做得岩岩好,望落金黃色,又脆口,而且冇腥味,魷魚肉夠厚,口感超好,有大排檔個只味!脆皮炸大腸賣相好吸引,外面的皮脆脆的,一口咬下去都可以聽到那種喀啦喀啦的脆聲,入口香脆,随后油脂四溢,唇齿留香!可以食到脆口的炸大腸實在難得!肉食完當然要黎個青菜啦,百合炒西兰花清淡还不失美味,在百合配合下略帶青菜的清甜味,西蘭花又多汁脆嫩,食完一堆肉之後食呢個就岩好啦。總體黎講,容記小廚主打住家菜味道,食材新鮮足料,菜式都帶有溫暖親切的家庭風味,味

老火湯

椒鹽鮮魷

西蘭花

總體黎講,容記小廚主打住家菜味道,食材新鮮足料,菜式都帶有溫暖親切的家庭風味,味精之類調味料又唔多,養生又健康,掛住阿媽住的飯黎呢度就岩了!
老火湯
椒鹽鮮魷