餐廳: 班蘭葉印尼餐廳
資訊:

2021-06-01 97 瀏覽
去銅鑼灣經過呢間餐廳門口都成日見到好多姐姐買外賣,今次終於有機會試到啦! 餐廳嘅顧客有一半都係印尼人,擺設都好有印尼特色,感覺十分地道。巴東牛肉班蘭尖塔飯嘅巴東牛肉煮得好淋,香料、椰香同微微辣味融入牛肉和醬汁,同班蘭飯簡直係絕配!上檯唔夠10分鐘已經被KO!再嚟就係必食推介嘅牛骨白鬚牛丸湯,特別之處係個特大牛丸攪肉釀牛骨,淨係食佢都飽,味道就見仁見智啦~ 仲有芽菜、菜心、印尼黃麵同豆卜。同樣係必食推介嘅石粟馬拉盞炒通菜非常唔錯,通菜幼嫩,馬拉盞蝦醬勁香勁惹味,送飯一流!仲叫左半打雞沙嗲,一人兩串啱啱好。飲品方面order左柑桔青瓜冰同鴛鴦芒果汁,少甜後都比較甜。印尼菜比較少食,都幾特別,唔錯唔錯!

巴東牛肉班蘭尖塔飯

牛骨白鬚牛丸湯

石粟馬拉盞炒通菜

仲叫左半打雞沙嗲,一人兩串啱啱好。
半打雞沙嗲

鴛鴦芒果汁

柑桔青瓜冰

印尼菜比較少食,都幾特別,唔錯唔錯!
2021-05-28
巴東牛肉班蘭尖塔飯