2022-05-17 25 瀏覽
Dilliwale平時食親晚飯,通常都係中西日韓泰呢幾樣,食得太多都會厭啦。朋友話銅鑼灣有間樓上印度餐廳幾好食,咁我地就去試下呢間日本菜。一出𨋢已經聞到好大陣香料味,而且餐廳無論樓面同廚房,咁餐呀係由印度人去主理,可以想像到陣間食既野應該好地道。 餐廳唔算好大,但其中一幅牆係畫咗印度畫,都睇得出呢到係家庭式作業既。侍應態度好殷勤,知道我地唔識印度菜同食法,都好詳細咁同我地解釋,非常有禮貌同耐性。前菜方面,我地叫咗印度脆米球。配料有脆米球,涼拌薯仔粒,鷹嘴豆,同一個羅望子汁。好彩侍應同我地講係要將所有配料放晒入個脆米球入面,然後一啖食晒佢,先係正宗食法。唔係既話我地一定會分開晒黎食,晒晒個前菜。味道方道,薯仔好爽好淋,配酸酸辣辣既羅望子汁,味道新穎刺激,而且好醒胃,好唔錯。主菜,我地叫咗一份芝士烤餅。烤餅有四大塊,底部好香脆,而表面係軟身既,口感好特別。而味道方面,真係好驚喜,芝士味好香濃,而且分佈平均。烤餅邊好似平時食既芝心批咁,勁多芝士,鐘意芝士既朋友一定要叫呀。再點埋少少咖喱汁,食落仲冇咁膩添!叫得naan,點少得一個印度咖喱呢。我叫咗我自己最鐘意既印度燴羊肉。羊肉冇體,煮得入味之
Dilliwale

叫得naan,點少得一個印度咖喱呢。我叫咗我自己最鐘意既印度燴羊肉。羊肉冇體,煮得入味之餘,質地亦都唔老,一啖就咬得開。而配咗咖喱同香料後,羊膻味亦變得冇咁明顯,香味非常獨特!

最後我地叫咗杯丸子乳酪,乳酪調較得浠啲,比較容易入口。口味唔會太酸,加埋啲咸既脆粒,味道幾特別!