2023-02-17 262 瀏覽
多數人去台灣都一定去嘅地方,冇錯答案就係行夜市掃街食好嘢,尤其喺街頭特色小食店必定會食番幾間滿足食慾。雖然未計劃何時起行,但家陣有咁多過江龍小食店進駐,真係方便了大家覓食,今晚去咗新都會廣場呢間燈籠滷味開餐!來自台北師大夜市嘅台式滷味車仔麵檔,店內環境似足當地裝修擺設,即時感覺氣氛熱鬧。至於菜單有人氣招牌燈籠滷味推介,經典台式小吃,地道夜市小吃,人氣蔥抓蛋餅同飯類,仲有多款台式飲品等。係時候點了幾款美食!先有呢款色香味俱全燈籠古早滷肉飯(小碗),肉粒肥瘦適中,入口肉粒香軟嫩滑,加上肉汁滲入飯粒,食得份外美味。之後有招牌燈籠滷味推介!點了豬肚爽口香滑、大腸油脂豐滿食到滿口油香,再食粒花枝丸又有開胃酸菜附送,加上濃郁嘅滷汁,食得啖啖滋味。當然要飲杯(凍)黑糖珍珠奶綠,滿足一下!估唔到最後嘅美食都係飯,台灣紅燒牛筋肉滷肉飯風味十足,份量可以兩個一起享用,配料紅燒牛筋肉(牛𦟌)、滷肉、酸菜、椰菜,半隻滷蛋,一邊繼續品嚐餘下地道風味美食。

當然要飲杯(凍)黑糖珍珠奶綠,滿足一下!

• 招牌燈籠滷味
  • 燈籠黑糖珍珠奶茶