2023-01-05 1065 瀏覽
Cantina 📍中環荷李活道10號大館1座1樓━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━意大利菜唔淨只有pizza同pasta 嗰次就想試試傳統意大利菜色 所以嚟到Cantina試佢地嘅restaurant week lunch menu $298有3 course仲可以另加甜品👍🏻 價錢唔算平不過分量非常足━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🐙 Moscardini e piselli in sals di promodomo piccante▶︎ 用咗番茄同豌豆煮嘅汁燉煮章魚 配上兩片炸過嘅麵包片🍞▶︎ 章魚口感非常軟淋 亦都好有番茄味 不過個汁食落會有少少三文魚罐頭嘅嗰陣腥 個人唔係太接受到🫣▶︎ 另外嗰汁係會食到番茄碎同豆嘅口感 會有飲緊有腥味嘅番茄湯嘅感覺🙉好味指數:●●◐◯◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍕 Inferno ▶︎ 薄底pizza 上面鋪咗幾厚嘅芝士 有番茄底 仲有火腿同香腸 辣椒油同洋蔥碎▶︎ 餅底外圍嘅口感係硬脆似餅乾嘅 而中間部分就係軟軟地 存在感不大 個人就覺得缺少少許咗嚼口同麥香🤔▶︎ 味道上有啲失望
Cantina
📍中環荷李活道10號大館1座1樓
▶︎ 用咗番茄同豌豆煮嘅汁燉煮章魚 配上兩片炸過嘅麵包片🍞
好味指數:●●◐◯◯

🍕 Inferno
▶︎ 味道上有啲失望 整體調味太鹹 香腸火腿 芝士 餅底嘅比例有啲失衡🥴
好味指數:●●◯◯◯
Inferno

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🐟 Filetto di branzino con caponata
▶︎ 煎嘅seabass配上檸檬同小米沙律
▶︎ 魚係偏薄身嘅 口感上就爭啲 會覺得唔夠厚身同唔算嫩滑
▶︎ 小米沙律入面仲有茄子 松子仁 胡蘿蔔 洋蔥等 調味幾好但係小米煮得有啲過龍
好味指數:●●●◯◯

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🍰 Tiramisu' altavolo (pistachio) +$48
▶︎ 加48蚊可以獲得巨大Tiramisu一份 仲可以揀原味 榛子味或開心果味 而且waiter會係你面前即場製造 體驗感都幾好👍🏻
▶︎ 手指餅上倒上咖啡液 加上pistachio mascarpone 再撒上開心果碎
▶︎ 開心果味不算突出 不過mascarpone口感輕盈甜度適中 加上濃郁嘅咖啡味都幾唔錯🤤
▶︎ 不過咖啡液倒得太多所以整體口感太濕🥶
好味指數:●●●●◯

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 10月頭 (午餐)
快樂指數😋: ⑥⓪/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌗🌑🌑