2022-05-21
Trsttoria Piccolo有好多地道小食,嚟到記得一定要試埋海鮮,呢到嘅Cichetti menu每日換,食材不時不食。𝘏𝘢𝘮𝘢𝘤𝘩𝘪 𝘊𝘳𝘶𝘥𝘰, 𝘚𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘈𝘳𝘵𝘪𝘤𝘩𝘰𝘬𝘦, 𝘚𝘦𝘢 𝘈𝘴𝘱𝘢𝘳𝘢𝘨𝘶𝘴鮮油甘魚配煙薰雅支竹及海蘆芛 $85𝘖𝘤𝘵𝘰𝘱𝘶𝘴 𝘊𝘢𝘳𝘱𝘢𝘤𝘤𝘪𝘰, 𝘚𝘦𝘢 𝘈𝘴𝘱𝘢𝘳𝘢𝘨𝘶𝘴八爪魚片配海蘆芛 $85以上兩款好似,但各有千秋,魚料好新鮮,油甘魚軟腍肥美,八爪魚嚼勁滿滿,加上橄欖油配埋smoked artichoke超開胃,三扒兩撥就食哂😂𝘝𝘪𝘵𝘦𝘭𝘭𝘰 𝘛𝘰𝘯𝘯𝘢𝘵𝘰 - 𝘚𝘭𝘰𝘸 𝘊𝘰𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘝𝘦𝘢𝘭 𝘓𝘰𝘪𝘯, 𝘛𝘶𝘯𝘢 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦, 𝘊𝘢𝘱𝘦𝘳𝘴 吞拿魚醬小牛肉 $75 小牛肉係慢煮而成,粉嫩顏色望見都想食,嫩滑小牛肉夾落吞拿魚醬到,食落多一份creamy嘅口感。𝘗𝘳𝘰𝘴𝘤𝘪𝘶𝘵𝘵𝘰 𝘥𝘪 𝘔𝘰𝘥𝘦𝘯𝘢, 𝘔𝘰𝘻𝘻𝘢𝘳𝘦𝘭𝘭𝘢 摩登那火腿芝士薄餅 $120 餐廳用上炭火烤薄餅,簡單款嘅pizza都即刻昇華咗,不得不提呢個蕃茄、芝士、火腿味道配搭得啱啱好,食落夠鹹香,但又唔會太漏𝘉𝘢𝘬𝘦𝘥 𝘠𝘦𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘪𝘯 𝘛𝘦𝘳𝘳𝘢
鮮油甘魚配煙薰雅支竹及海蘆芛 $85
八爪魚片配海蘆芛 $85
赤陶瓷鍋烤焗黃雞 (兩天前預訂) $650 呢款真係又好睇又好食,意式嘅家常菜原來咁正!選用咗脂肪較多嘅三黃雞,醃足16個鐘,再加入配料e.g.香草、栗子、薯仔、羊肚菌等等,再焗一個鐘,成盤真心入哂味,而且肉質仍然好嫩滑,又夠油香🥰 P.S.呢道菜夠3-4人食,記得約多幾個朋友一齊share!
米蘭式小牛扒 $220 呢個唔係炸雞/魚,係意大利經典菜炸小牛扒,麵包糠炸得好香脆,有少少厚身但好彩唔油膩,最正係佢個crust同入面juicy嘅小牛肉架好大對比。
青醬龍蝦扁意粉 $185 青醬味道好濃郁香口,pasta煮得al dente,龍蝦肉新鮮彈牙。
𝘉𝘦𝘭𝘪𝘯𝘪 $65
𝘚𝘱𝘳𝘪𝘵𝘻 $65
如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕