2021-04-24 67 瀏覽
土瓜灣被A姐評為全香港最難去嘅地方,其實所謂難去,只係未有地鐵,但正正因為未有地鐵,所以呢區保留咗好多特色小店。所以就趁地鐵開通之前,睇吓呢個好有香港特色嘅社區啦!我哋今日就嚟到土瓜灣嘅鳴虎嘆番碗日本地道拉麵。芝麻雞翼雞翼基本上係香港人最常叫嘅小食,呢個芝麻雞翼炸到好香脆,雞皮仲有好多芝麻,夠晒香口。雞翼大大隻,夠入味,必點推介。黑鳴虎拉麵黑鳴虎拉麵即係博多黑蒜油味,食麵之前就梗係要試啖湯先啦,黑蒜味非常濃厚,蒜油味道好有層次。至於麵條幼細,非常掛湯。配料有紫菜、黑木耳絲、流心蛋、葱同叉燒,叉燒有2塊,屬於五花腩部位,肥瘦適中,入口甘香!鳴海老拉麵湯底由香味油、蝦味噌同豬骨湯組成,同樣地食麵之前就梗係要試啖湯先啦,呢個湯嘅蝦味超香濃,相信係用咗唔少蝦熬製而成,好好味。配料同樣有紫菜、黑木耳絲、流心蛋、葱同叉燒。至於拉麵方面,如果對拉麵有特別要求,可以提前同店員講聲,食一個你最鍾意嘅拉麵口感。

芝麻雞翼

黑鳴虎拉麵