2019-05-03 4623 瀏覽
今日約咗舊同事係公司附近食晏,想揾間餐廳靜靜地傾下偈。留意咗依間日本餐廳好耐,今日終於可以試下。12:15嚟到唔洗等位,餐廳係傳統日系裝修,一行入去己經覺得環境好舒服。因為定食好吸引,所以好快己經諗好食咩,最後每人Order一個午市定食。「特選炸豬扒定食」炸豬扒定食份量唔細,塊炸豬扒大過我手掌,再加一大碗珍珠米飯,一碗味噌湯及兩款前菜。首先豬扒嘅外層做得好好,新鮮麵包糠唔索油,炸得剛剛好,好鬆唔會太乾身,最緊要係唔會𠝹到成口損曬。而豬扒肉質非常嫩及juice,食咗幾舊豬扒後更可以食返D椰菜絲加檸檬汁清清味蕾。「自家制日式風味漢堡扒定食」同樣地有飯、湯、前菜份量唔細。漢堡扒上面隻太陽蛋果然不負所望,切開隻半生熟嘅蛋黃,漢堡扒連蛋黃一齊食果然不得了,蛋黃好香。而漢堡扒煎得剛剛好,內裡依然非常juice,但薯角就一般般,同成個定食有少少格格不入。

「特選炸豬扒定食」

「自家制日式風味漢堡扒定食」
2019-04-24