2023-06-06 206 瀏覽
今日去左提早收工就食個early dinner 想食啲泰國船麵 所以去深水埗既篤篤船麵 佢係v walk所以係南昌落就近啲我哋今日就叫咗海南雞船麵同魚蛋冬陰公米粉先講吓個海南雞船麵,湯底地道濃郁,配埋金邊粉,有口感,唔會一夾就散。入邊仲有一舊豬紅,非常好食。海南雞用正宗嘅整法,有砂礓醃製,仲要去埋骨。味道好,而且啖啖肉。之後係魚蛋冬陰功米粉,冬陰功湯底足料,味道亦都非常地道正宗。魚蛋用咗泰國細細粒嗰種,整體來講夠地道好食。之後加咗一個單骨香茅雞翼做小食,炸雞翼嘅時間啱啱好,外脆內軟,而且香茅味好出。只係加十蚊就有一碟仔,CP值高。叫咗兩杯凍泰式奶茶,平時嘅泰式奶茶好甜,呢度嘅奶茶啱啱好,而且味道地道,突然想飲泰式奶茶嘅話,呢度可以一試。最後個甜品叫咗個芒果糯米飯,芒果非常好食,明顯係有挑選,有質素嘅泰國大芒果,配上兩種嘅糯米飯,兩種糯米飯都好好味。

我哋今日就叫咗海南雞船麵同魚蛋冬陰公米粉