2024-12-10
今日去到深水埗同太子交界嘅一間泰國餐廳,呢間個位置好隱世,但係味道絕對唔馬虎,仲好好食添。舖頭鋪面尚算大,有得坐室外添。室內就可以一睹廚師煮飯嘅風貌,用餐體驗有埋視覺享受。今次就叫咗菠蘿海鮮炒飯、泰式蠔仔煎蛋、青檸盲鰽同埋一份小食春卷。炒飯嘅飯粒粒粒分明,乾濕適中,加埋配料菠蘿同肉鬆,鹹香得來又有菠蘿嘅酸甜,食落零舍開胃。同事份量都頗大,足夠兩個人食。泰式蠔仔煎蛋呢個好出色,一上到碟就熱辣辣,蠔仔一啲都唔腥仲粒粒飽滿,份量仲好多而加埋蛋嘅配搭,真係食唔停。而本身蛋亦都夾雜一啲銀芽同菜,食落增加口感。而店家都入去有自己條配嘅辣汁,加埋辣味,更加惹味。而另一個亮點就係青檸盲槽,魚肉新鮮,好滑彈牙。同時魚肉一啲都冇腥味,好好食。成個青檸汁好明顯就一啲都唔係啲化學味,係新鮮青檸炸出嚟嘅,所以食落去嘅清新同埋酸甜係好自然同埋開胃。與加埋個青檸湯底一齊食,真係食到唔停。而最後一個小食就係春卷,新鮮滾熱辣炸出黎,好脆口而入邊有木耳蘿蔔等配料,有咬口,加埋自己調配嘅一個汁,好夾。飲品方便我哋叫咗一個一式色同埋泰式菊花茶,那些菊花茶好特別就係會加埋花奶,令到成個口感好滑。而家食冰就係椰汁加咗粿條,好有咬
炒飯嘅飯粒粒粒分明,乾濕適中,加埋配料菠蘿同肉鬆,鹹香得來又有菠蘿嘅酸甜,食落零舍開胃。同事份量都頗大,足夠兩個人食。泰式蠔仔煎蛋呢個好出色,一上到碟就熱辣辣, 蠔仔一啲都唔腥仲粒粒飽滿,份量仲好多而加埋蛋嘅配搭,真係食唔停。而本身蛋亦都夾雜一啲銀芽同菜,食落增加口感。 而店家都入去有自己條配嘅辣汁,加埋辣味,更加惹味。而另一個亮點就係青檸盲槽,魚肉新鮮,好滑彈牙。同時魚肉一啲都冇腥味,好好食。成個青檸汁好明顯就一啲都唔係啲化學味,係新鮮青檸炸出嚟嘅,所以食落去嘅清新同埋酸甜係好自然同埋開胃。與加埋個青檸湯底一齊食,真係食到唔停。 而最後一個小食就係春卷,新鮮滾熱辣炸出黎,好脆口而入邊有木耳蘿蔔等配料,有咬口,加埋自己調配嘅一個汁,好夾。
飲品方便我哋叫咗一個一式色同埋泰式菊花茶,那些菊花茶好特別就係會加埋花奶,令到成個口感好滑。而家食冰就係椰汁加咗粿條,好有咬口。
整體而言,我好欣賞呢間小店,雖然佢哋嘅位置唔算得上係好方便,但係佢哋嘅心思同埋對食物嘅熱誠加埋食物嘅質素都好值得大家去試一試。