2025-02-23 0 瀏覽
好耐冇食泰國菜,今次就同屋企人去咗旺角呢間泰屋,選擇好多㗎,我哋嗌咗啲主食同小食。我見呢度啲lunch仲好抵添!滋味無窮!椒鹽炸魷魚個皮炸到好酥脆,椒鹽嘅微微辛辣感,裏便彈牙嘅魷魚,外脆內軟之外充滿海鮮嘅鮮味!經過適當的醃製,然後裹上脆皮炸至金黃酥脆。香葉炒肉碎這道菜以豬肉碎為主,肉碎炒至熟透,但保持肉質的嫩滑。香葉獨特香氣能夠很提升咗整道菜的風味,令人回味無窮。呢一味都係有少少辣同鹹,我哋叫多咗個白飯一齊食,撈埋就啱啱好。米飯選用咗泰國絲苗米,顆粒分明,口感柔軟。乾炒泰式蛋包金邊粉我最鍾意食呢個經典嘅泰式料理,用金邊粉作為主料,出面包裹著薄薄的蛋皮。甜甜酸酸咁,我最鍾意撈埋啲花生一齊食。入面有啲蝦同埋菜,豆腐都好味!口感層次豐富,每一啖都能感受到不同的風味。鮮芒果糯米飯每次食泰國嘢都一定芒果糯米飯!芒果片好新鮮淋上椰漿,口感香甜可口。糯米的軟糯與芒果的清甜搭配好好,真係令人垂涎欲滴。菜單仲有好多好多菜式,有機會再嚟食吓!

椒鹽炸魷魚
經過適當的醃製,然後裹上脆皮炸至金黃酥脆。

香葉炒肉碎

乾炒泰式蛋包金邊粉

鮮芒果糯米飯

菜單仲有好多好多菜式,有機會再嚟食吓!
1905 瀏覽