2019-05-24
不是男朋友介紹的話,我也不知道原來北角有間作風低調的地道泰色小店。泰式青木瓜沙律 ($45)青木瓜絲爽脆清新,另外仲有切成小塊的豆角和花生粒等,令沙律口感無咁單一。加埋酸甜帶辣的泰式醬料一齊食,非常醒胃。烤雞扒雞扒大大塊,面頭淋上了椰香味濃的沙嗲醬,甜甜地好容易入口。雞扒是即點即烤的,外皮帶有陣陣炭燒香味,入面則是嫩滑多汁的雞肉,沒有骨啖啖肉。泰式炒金邊粉 ($60)金邊粉炒得較為濕身,粉條有咬口而且好入味,吸收哂泰式香料的精華。炒粉的時候落左蛋絲所以帶有陣陣蛋香,兩隻大蝦的味道也不錯。泰式炒河粉 ($60)炒河有雞、牛或豬肉比你選擇,炒到好有鑊氣,軟硬適中,加埋旁的泰式酸辣醬一齊食好好味。用餐的時候一路有不少街坊嚟餐廳買外賣,加上大部分餐點都係即烤即炒的,所以上菜時間相對耐少少。餐廳另外仲有甜品供應,本身想試埋芒果糯米飯,但我們已經食到太飽了,下次有機會再嚟試埋佢。
泰式青木瓜沙律 ($45)
烤雞扒
泰式炒金邊粉 ($60)
泰式炒河粉 ($60)