2019-08-28
講到我最喜歡嘅扒房就真係非金鳳莫屬⚠️第一,價錢貼地,就連大事大節都只係加二三十蚊,有時節日諗唔到去邊度慶祝🎉,我都會選擇黎金鳳。第二,份量足味道唔錯,呢度嘅牛扒絕對係份量十足,唔會薄依依一塊,牛味亦好香濃今次就帶屋企人黎鋸扒,爹哋第一句就話呢度環境好有舊式扒房嘅感覺,裝修睇落都有返咁上下歷史,有啲破舊,反而更加有味道。另外一讚係呢度上菜速度超級快,啱啱一點完菜,店員馬上就遞上一籃熱辣辣嘅餐包。餐包好軟熟,最緊要係夠熱,保溫做得好足。餐湯方面就分紅同白湯,個人比較喜歡紅湯,因為會有好多煲淋左嘅蘿蔔同西芹食,材料豐富。唔使幾耐牛扒即刻送到,可以選擇黑椒汁或者燒汁,當然牛扒梗係配黑椒汁啦美國雪花牛扒(五成熟)$133我叫嘅係美國雪花牛扒五成熟,佢嘅肉質比較軟綿綿,口感入口即溶咁!肥瘦均勻,最緊要係佢有兩塊牛扒打孖上,啱晒食肉獸5成熟岩岩好!建議可以叫佢少汁,咁就緊加食得出佢嘅牛味。哩度嘅薯條比較幼身,鍾意就會覺得好脆好可口,唔鍾意嘅可能就會覺得太乾,不過今次索得太多汁喇,所以無咩點食到。招牌牛柳 (7成熟) $119哩個係爸爸叫嘅招牌牛柳,一大塊超級厚!哩款牛比雪花牛更重牛味,牛肉質感亦較厚
美國雪花牛扒(五成熟)$133
5成熟岩岩好!
建議可以叫佢少汁,咁就緊加食得出佢嘅牛味。
招牌牛柳 (7成熟) $119
哩個係爸爸叫嘅招牌牛柳,一大塊超級厚!哩款牛比雪花牛更重牛味,牛肉質感亦較厚實。
香燒羊扒 (5成熟) $125
媽咪唔食牛,叫左香燒羊扒(姐係羊架),份量仍然好足,媽咪略嫌太多汁,搶晒啲肉味
跟餐仲有餐飲一杯,用嘅杯都係好舊式。
整體環境雖然唔係行高檔路線,不過性價比絕對係好高,牛扒亦有番咁上下水準,係我嘅No.1扒房