2024-06-02 197 瀏覽
一間好有特色嘅地道港式酒樓,品嚐到正宗懷舊滋味,回味猶存。夜晚去無點心食,有小菜食~見到餐牌有勁多款小菜選擇,都唔知揀食咩好😆因為我哋得2個人,最後叫左2個小菜,1個燉湯~⭐️ 西檸煎軟雞 $98首先上桌嘅係一盤超香口惹味嘅西檸煎軟雞,份量好多好大碟!計返價錢,好抵食,因為真係好大份,2個人食唔曬🤣西檸雞先炸再淋上汁醬,食落口感有少少脆口感,但又keep到肉質鮮嫩,好好味🤤再配合酸甜西檸汁,酸酸甜甜,超級開胃! 叫人一食停唔到筷子。⭐️粉絲什菜煲煲面有厚厚粉絲鋪面,粉絲吸曬各種蔬菜嘅鮮味,加埋濃郁嘅湯汁,食落好入味好鮮味,而且都係份量十足👍🏻⭐️足料燉湯 - 花旗參燉老雞 $88因為限量供應,一入座已經先order左。好大鍋,2個人每人飲到2碗!唔係講笑,真係好好飲!湯頭濃郁甘醇,雞肉,花旗參更為呢碗湯注入咗深厚嘅藥材香氣,回味無窮。呢啲正統嘅粵式家常菜,都係我哋年少嗰陣喺茶樓品嚐過嘅味道,食起黎猶如穿越時光隧道,食緊回憶。店舖嘅裝潢,睇得出酒樓老闆對港式飲食文化嘅虔誠承襲。即使身處現代化嘅都市,呢度依然保留住懷舊嘅港味氛圍,彷彿一個對時光倒流嘅時空膠囊。對於每一個對香港飲食情有獨鍾嘅我嚟講
見到餐牌有勁多款小菜選擇,都唔知揀食咩好😆
因為我哋得2個人,最後叫左2個小菜,1個燉湯~

⭐️ 西檸煎軟雞 $98

⭐️粉絲什菜煲
粉絲什菜煲

⭐️足料燉湯 - 花旗參燉老雞 $88

對於每一個對香港飲食情有獨鍾嘅我嚟講,呢間酒樓無疑係必訪之地。喺呢度,我哋唔僅可以品嚐到正宗優質嘅粵菜,更可以感受到濃濃嘅香港味道,彷彿穿越返到溫馨嘅舊時光。我已經想再食多次🤫重溫呢份難能可貴嘅港式風味。
2024-05-30
粉絲什菜煲