2009-12-27 59 瀏覽
收工四人行先到尖咀HAPPY HOUR,再到九龍城吃泰菜﹗地點是上個月先食完既泰式燒王,今晚無牛胸肉,試左個泰式雜錦燒烤。價錢唔平成250蚊一個,個爐相當有趣,可以一爐兩食,最正係發現原來係炭爐,真係風味十足﹗坐在我地隔離是三個泰國女子,都係專登來呢度食呢個炭爐,連佢地都食應該夠哂地道了吧﹗爐上有一大塊豬油,吃前同燒緊野食既時候應經常用豬油刷刷燒板,咁樣就無咁易黐底同埋味道更足,這是我吃完之後睇見對面泰國人的做法,我地食時雞咁腳真係唔識﹗食物是一大個拼盤,有牛有豬有雞,仲有大腸同埋潤,牛丸蟹柳是用來打邊爐的﹔燒爐面積很細,仲要四個人分真係一次每人只可烤一片肉來吃,我只吃到牛豬雞,三樣都醃得入味非常,吃落新鮮甜美有肉味,老友們愛內臟就不停咁話潤是呢個爐最好食的﹗夠哂香軟味濃,大腸亦見爽口,爐還跟一大籃蔬菜,可以在烤爐邊的邊爐位置放湯淥來吃,一爐二食夠哂過癮又經典﹗凍冰冰對住呢個爐真係成身暖哂,不過其實在室內玩爐都幾大煙,侍應泰國姐姐都打開門來透透氣﹗這個爐四個大男人吃就唔多夠分,如果兩個人來呢間野只係食呢個炭爐就夠哂皮﹗跟手有十幾個中年漢入鋪,見到我地呢個爐都話要試下,我地在門口真係做左
收工四人行先到尖咀HAPPY HOUR,再到九龍城吃泰菜﹗

跟手有十幾個中年漢入鋪,見到我地呢個爐都話要試下,我地在門口真係做左生招牌似的﹗

除了邊爐外當然還叫了不少食物,生蝦爽口新鮮醬汁帶辣度,好吃﹗

鐵板蠔仔蛋,蠔仔剛熟軟糯,配蛋同吃美味﹗

螄蚶灼得微熟,我就覺得血淋淋佢地話呢0的係人間極品,三個友人都唔洗五分鐘就清哂成碟幾十隻,仲話要再來多碟,可知好味程度﹗

烤雞夠哂大份,不過今次食好似比較乾左0鞋左0的,上次吃更好味﹗

最要介紹的係個泰式魷魚沙律,友人吃了兩啖後中左辣椒,飲左四五杯水同又流左成二十分鐘汗都未解到辣,睇住佢眼水鼻水汗水交融認真辛苦,是很惹味不過真係要小心,個汁真係辣得好緊要﹗

油酥餅脆口帶油脂香,淨吃也很美味﹗

想不到第二次食都有驚喜,拼盤雖然貴不過可以一大班人傾下計慢慢一片一片燒下玩下,確是過癮好玩,飲左六七支藍妹,埋單一人兩舊水,抵吃了吧﹗
生蝦刺身,爽口新鮮
鐵板蠔仔蛋夠哂軟糯