2020-12-17 112 瀏覽
今日去將軍澳新都城探朋友,之後一齊去商場食飯,佢帶我去亞金南洋茶室食飯,餐廳主打地道的馬來西亞菜,抵食又好味!手機落單,方便快捷。呢度啲晚餐套餐好抵喎!奉送指定冷熱飲品和蔬菜。南洋奶茶、美祿。招牌亞金無骨海南雞配油飯,雞隻剛好熟透,均匀入味,雞皮薄滑,雞肉冇骨,入口軟滑又有肉汁,油飯也一絲不苟,口感煙韌軟糯,盡吸雞湯精華。檳城炒貴刁用蝦仁、魷魚、臘腸、肉鬆等,抄得夠味夠鑊氣,河粉滑滑的,乾身唔油膩。亞甘招牌叻沙,有唔同麵底揀,我揀咗滲滲,配搭就是油麵加米粉,滲滲掛湯力十足,加上爽口鮮甜既蝦、蛋、豆卜、蟹柳、芽菜 , 還有椰香味重,鮮香濃郁的喇沙湯底, 十分豐富足料的麵!馬來特色魚片頭蝦麵,湯底係將蝦頭、蝦膏、蝦油及蝦米炒香,再放入大量豬骨、雞骨熬製,十分香濃。鮮甜無比,香味濃郁,油麵和豆卜吸咗湯的精華,味道濃厚的蝦鮮香,另外魚片頭亦好爽口。星加坡摩摩喳喳,是一道南洋甜品,味道香甜有椰香味!
南洋奶茶、美祿。
星加坡摩摩喳喳,是一道南洋甜品,味道香甜有椰香味!