2019-01-03
朋友生日又想食日本菜,於是就去佐食銅鑼灣既日式料理啦。今日食既係 Dinner Omakase – 雲KUMO $1080包括(前菜3點,壽司,料理,吸物,果物)前菜- 蛋,鴨胸肉,芝士西京燒前菜既賣相好精緻,軟綿綿既蛋,再配返個濃味既鴨胸肉,最後加埋軟身既芝士,已經超開胃🔹真鯛魚身好清爽,好重鮮味,肉質爽口🔹左口魚肉質爽,好滑身好新鮮,上面仲加上紫蘇葉,好精緻 🔹油甘魚魚身好綿,好甜,完全無根,上面仲加上柚子碎,好清新🔹間白魚身好厚肉,第一次食呢款魚,覺得鮮甜味重🔹帆立貝帆立貝好大隻,仲要好厚身,加上綠茶葉碎,個鮮味仲突出好清新🔹海膽入口即溶既海膽,上埋脆身既紫菜,成個配答都好好🔸燒蠔今次呢燒物好驚喜,熱辣辣隻蠔著住火放上碟,有一陣煙薰既味道,而家隻生蠔好肥大,好爽口,仲有陣陣芥末味添🔹赤貝鮮橙色,咬落好爽脆添🔹三文魚籽細細碗的三文魚籽,每粒既鮮味都好重,上面仲配有綠色既蝦籽,而底下仲有小小白飯加埋個口感真係好夾🔹牡丹蝦超級大隻牡丹蝦,肉質又甜又彈牙,超喜歡🔹新鮮鯖魚平時好小食生既鯖魚,今次第一次食,原來係咁有鮮味,好好食🔹拖羅係香港好小食到好新鮮既拖羅,呢件真係好大件又甜🔸蜆清湯有
包括(前菜3點,壽司,料理,吸物,果物)
前菜- 蛋,鴨胸肉,芝士西京燒
🔹真鯛
魚身好清爽,好重鮮味,肉質爽口
🔹左口魚
肉質爽,好滑身好新鮮,上面仲加上紫蘇葉,好精緻
🔹油甘魚
魚身好綿,好甜,完全無根,上面仲加上柚子碎,好清新
🔹間白
魚身好厚肉,第一次食呢款魚,覺得鮮甜味重
🔹帆立貝
帆立貝好大隻,仲要好厚身,加上綠茶葉碎,個鮮味仲突出好清新
🔹海膽
入口即溶既海膽,上埋脆身既紫菜,成個配答都好好
🔸燒蠔
🔹赤貝
鮮橙色,咬落好爽脆添
🔹三文魚籽
🔹牡丹蝦
超級大隻牡丹蝦,肉質又甜又彈牙,超喜歡
🔹新鮮鯖魚
平時好小食生既鯖魚,今次第一次食,原來係咁有鮮味,好好食
🔹拖羅
係香港好小食到好新鮮既拖羅,呢件真係好大件又甜
🔸蜆清湯
有3粒大大粒既蜆肉,雖然湯係清,仲依然飲得出蜆肉既清甜味
🔸北海道哈蜜瓜
份量都好大,個哈蜜瓜超甜超多汁,時令水果係特別新鮮
望住廚師整壽司,上碟後會介紹下件壽司,見住廚師整壽司,好有心機咁做,真係好特別,而家所有食材都非常新鮮,好建議大家去試試呀
🍴9/10