2021-12-12
西貢越南真味同阿仔喺九龍城買完參考書,順便醫埋肚,我晏晝想食碗湯粉,於是入咗去一間越南餐廳。午飯時段,有多款午市套餐供應,主食連飲品。我揀咗香茅豬頸肉湯粉午市套餐($55),豬頸肉件頭大,肉地爽口,河粉份量充足,加埋芽菜香葉青檸,入口濕濕地兼夾味道清新。餐飲升級,要咗杯椰汁紅豆涼粉冰($33),紅豆起沙,又有我鍾意嘅涼粉,咁就係經濟實惠又啱胃口嘅一餐!阿仔鍾意食酸酸地嘅蕃茄牛腩飯($58),另加椰汁三色冰($28)一杯。炆牛腩水準唔錯,肉質柔軟牛味濃。蕃茄汁多,啱晒細踹撈飯食,只可惜醬汁嘅味道偏鹹⋯ 追加咗個香茅豬肉濱海($68)。豬肉上面嘅花生碎粒增加麻香口感,生菜新鮮爽脆,濱海亦煙韌有嚼勁。呢個小食嘅味道同口感,同樣豐富!地址:九龍城獅子石道27號地舖
阿仔鍾意食酸酸地嘅蕃茄牛腩飯($58), 另加椰汁三色冰($28)一杯。炆牛腩水準唔錯,肉質柔軟牛味濃。蕃茄汁多,啱晒細踹撈飯食,只可惜醬汁嘅味道偏鹹⋯
地址:九龍城獅子石道27號地舖