2014-07-11 2425 瀏覽
係附近既元創方睇完熊貓之後,就心思思要去勝香園食返個午餐。其實今次已經係第二次食,雖然去到隊唔算好長(個陣大概一點幾),但天氣又熱又焗,唔使幾分鐘已經等到成身汗。(建議呢種天氣最好帶返把扇/遮/...先去,因爲大排檔無冷氣,係馬路邊,而且多數要等位)呢d出名既地道食店,要同人搭台是常識吧!(建議唔好一大班人去,實有排都未到你,除非你肯分開坐啦)就算有得坐低,大熱天時都難免係咁滴汗,因爲就算有大風扇,都唔一定吹到你,而且地方有限,你同你隔離個位又是那麽親近,但為左美食,唯有頂硬上。熱辣辣,梗係整返杯鹹檸7消一消暑,但略嫌鹹左少少,檸檬味有D淡。主角出場,熱辣辣茄牛通!雖然湯底明顯係加左番茄膏,但仍不減我對佢既喜愛,牛肉唔會太老,分量剛剛好,加上包保熱騰騰上台,難怪咁多人慕名而來。相反,茄牛麵略爲遜色。除左因爲佢既湯底同茄牛通唔同,又淡左少少,唔係幾吸引之外,而且佢用既麵應該係福麵,如果可以轉成出前一丁相信會更好。檸蜜脆脆係勝香園既另一個賣點。真係好好味!脆得黎檸蜜差唔多完全滲入麵包,好食過翠華個D好多!雖然環境真係比唔上個D連鎖餐廳,但勝在有一份香港既本土特色。雖然裏面D阿姐係有D粗聲粗
係附近既元創方睇完熊貓之後,就心思思要去勝香園食返個午餐。

鹹檸7
茄牛通
茄牛麵
檸蜜脆脆

雖然環境真係比唔上個D連鎖餐廳,但勝在有一份香港既本土特色。雖然裏面D阿姐係有D粗聲粗氣,無冷氣又要忍受同人逼埋一齊食,但鬼叫呢度D野食快靚正咩!為左食好野,熱少少都抵啦!
2014-07-10
10 分鐘 (堂食)
$44.5 (午餐)
茄牛通
檸蜜脆脆