2022-06-07
今日同朋友去咗西環石塘咀呢間小館吃飯,我們去到小館大概晚上七點鐘左右,已經有一啲人坐咗喺度食嘢 ,坐低先嚟涼拌花生同海帶絲作暖場。「 清炒萵筍絲」 萵筍絲切成長長一條條,清炒冇落任何蒜蓉爆香 反而食到清爽嫩綠嘅蔬菜味道,而且份量唔細碟幾抵食。「海鮮一品煲」 有分大中小辣, 我哋就揀咗個小辣,都可以食到味蕾特別醒神,另外,海鮮鍋的鍋子很特別的花紋滿有民族風味 ,仲以為係內地民族店食嘢添,再睇下食物份量都係唔少,水平線望去似堆成小山丘,四個食都夠有餘,食材方面有魚 、有蜆同有蝦等等海鮮,成個鍋都充滿了葱花同辣椒,見到都會令口腔兩腮流口水。 這道菜除咗味道不錯之外,我欣賞係有點著蠟燭作保溫,因為海鮮鍋的油頗多,油很快會變糊狀,所以有火保溫保持液體狀態,就唔怕慢慢食。魚肉滑蝦肉ok蜆冇沙,幾爽口呢一餐食得開懷,展開了今年同朋友飯局,日後陸續有來。
魚肉滑
蝦肉ok
蜆冇沙,幾爽口
呢一餐食得開懷,展開了今年同朋友飯局,日後陸續有來。