2019-01-20 143 瀏覽
早輪經過深水埗寶血醫院附近發現間生面口既面店叫 「北料南面」 , 一直想去試下。今日收工去深水埗買開野醒起梗係去試下啦店入面好乾淨,今日閒日唔算多人,望望餐牌,主打係麻辣湯。幾得意係佢地既湯面可以有細份俾你㨂,所以變相可以食多d 款我點佐個麻辣牛腩大腸面,一份口水雞同一碟海哲,跟夕的杯豆漿每次一個人食野通病係眼闊肚窄先黎係杯自家制豆漿好大一杯,面有小小衣,入口好滑好濃豆味,話時話,真係好耐無飲過呢種自家豆漿再黎梗係個麻辣牛腩大腸面啦鐘意麻辣的人有褔了,一黎就好香麻辣味,我點既係大份,面係我最鐘意既細面,牛腩好大舊,肉質夠淋。大腸整得乾淨,咬落無渣,正成個湯面都好正,但最欣賞真係個面,口感好正,配埋個麻辣湯滑入口,濃濃既花椒八角,同時刺激味蕾同神經但如果不太食得辣,真係點個微辣就夠曬啦口水雞。好抵,點估到4十零蚊咁大碟,仲要足曬料,一樣係辣野,但呢種辣比較平實,無個面咁激烈。雞肉好嫩滑,但唔需要驚生,處理得恰到好處如果呢個口水雞送飯應該無得頂,而最正係咩!?就係原來真係有得叫 「口水雞飯」下次可以試下最後個毎海哲十幾蚊一碟都好抵。唔會散修修。好香好彈牙今餐飯真係超飽超滿足。唯一就只係個面
今日收工去深水埗買開野醒起梗係去試下啦

我點佐個麻辣牛腩大腸面,一份口水雞同一碟海哲,跟夕的杯豆漿
每次一個人食野通病係眼闊肚窄

先黎係杯自家制豆漿
自家制豆漿

再黎梗係個麻辣牛腩大腸面啦
麻辣牛腩大腸面

但如果不太食得辣,真係點個微辣就夠曬啦

下次可以試下
口水雞

最後個毎海哲十幾蚊一碟都好抵。唔會散修修。好香好彈牙
海哲

今餐飯真係超飽超滿足。
唯一就只係個面比想像中辣,下次黎再微調下就正啦

自家制豆漿
麻辣牛腩大腸面