2020-05-21
嗜辣癮起,無奈封關原因無得北上,見呢間川菜店名打正「麻辣」旗號,食辣pro當然要試試佢小菜價錢合理,川菜中常見嘅地道菜都有;辣度有小/中/大辣可選擇,比較人性化。因為友人食唔到太辣,所有菜式都order咗小辣。出名辣妹嘅我決定自行加辣椒醬老闆娘話佢地嘅辣椒醬都係自調,味道香辣而帶椒香,又有xo醬嘅鮮味。上菜速度幾快,所有菜餚即叫即製,上枱仍然充滿獲氣。辣子雞賣相夠大堆頭,超多辣椒,未食先聞到辣味;加入炸過嘅薑片伴炒,口感幾特別,似牛蒡但又帶辣香。入口無想像中咁辣,個人認為小辣係正常人均可接受嘅範圍;先炸香再翻兜,令雞件香口又保留到油汁,美中不足係size偏細件同調味少鹹。推薦菜鑊氣夠,辣中帶甜,又帶些許麻香,好惹味~牛肉大塊新鮮,入口充滿鮮牛肉獨有嘅羶香,配合爽脆又索晒肉汁嘅京蔥,呢個組合可以送幾碗飯。呢道菜相信無人未食過但好多舖頭都炒得又霉又老身。難得四季豆依然保持到翠綠爽嫩,肉末伴菜莆先經油炸,食起嚟更香口。冷盤嘅手拍青瓜最後先上枱,主要靠醋同蒜調味,味道偏酸;青瓜切得較為粗身,好處係口感更明顯,但就唔夠入味。小辣對我嚟講無咩辣味,自問食得辣嘅人可以揀大辣
小菜價錢合理,川菜中常見嘅地道菜都有;
辣度有小/中/大辣可選擇,比較人性化。
因為友人食唔到太辣,所有菜式都order咗小辣。
辣子雞賣相夠大堆頭,超多辣椒,未食先聞到辣味;
加入炸過嘅薑片伴炒,口感幾特別,似牛蒡但又帶辣香。
呢道菜相信無人未食過但好多舖頭都炒得又霉又老身。
青瓜切得較為粗身,好處係口感更明顯,但就唔夠入味。
小辣對我嚟講無咩辣味,自問食得辣嘅人可以揀大辣