2018-03-25
星期六又係飲茶時間,因為仲要等朋友,所以諗住行下先再攞位飲茶,因為驚有限時。觀塘好多茶樓都試過,見孔夫子未試過,仲有一位朋友又未到,所以過去睇下要唔要等位,有咩食先。位於工廈裝修幾新既茶樓,問門口帶位個姐姐攞咗張點心紙睇下有咩食,點心唔多,得半版紙,見都啱食又話唔限時,所以就諗住坐底等朋友。但個帶位姐姐帶我地坐門口第一張檯,張檯只set咗兩人位,得兩張椅,我地三個人。眼見入少少明明有張大d既四人檯,問佢坐嗰張得唔得佢話有人book咗。咁坐入面得唔得,佢又話無細檯。但我望入去仲有好多檯都無人坐,而且唔係大檯。咁既安排真係飲唔落。真係好唔明佢點解一定要我地坐出面,就算裡面無四人檯,咁有咁多檯,點解唔可以安排我地坐五六人既檯。佢寧願無人坐都唔比其他人,我真係好唔明白。既然有心做新式酒樓,有裝修,食物價錢上等,唔該train下員工啦,咁既服務真係要改善吓。