2024-12-12
餐廳環境唔錯,坐落得幾舒服,適合同朋友聚餐。 👫首先,我點咗菠蘿黑醋排骨。呢道菜真係令人驚喜,排骨炸得外脆內嫩,黑醋嘅酸甜味配上菠蘿,簡直係一絕,食咗一口就停唔到! 🍍🍖然後我試咗美極油爆蝦,蝦仁炸得金黃香脆,淋上濃郁嘅醬汁,味道超入味! 🍤✨乾煸四季豆都幾值得一讚,炒得有啲焦香,調味做得好,食落去唔單止有豆香,仲有一啲微辣。 🌶️🥗當然,上海小籠包同蟹粉小籠包就一定要試!小籠包皮薄餡多,湯汁一咬就流出嚟,特別係蟹粉小籠包,蟹肉嘅鮮味真係好正。 🥟🦀我仲點咗紅油抄手,呢道菜嘅辣味啱啱好,配搭炸香嘅蒜粒,真係一流! 🔥🧄一口小饅頭都好好味,炸得好脆,加埋煉奶一口一個,食得好開心。 🥯❤️接住嚟係濃湯嫩雞煨麵,湯底濃郁,雞肉軟嫩,加埋彈牙嘅麵條,真係食得暖心又暖胃。 🍜🍗黃金炒飯都好抵食,米飯炒得粒粒分明,配料仲有蝦! 🍚🍤至於甜品,我試咗擂沙湯丸同紅糖糍粑。擂沙湯丸入面嘅芝麻餡香甜可口,而紅糖糍粑就係外脆內軟,好好食! 🍡🍬總括嚟講,上海婆婆嘅菜色真係色香味俱全,無論係朋友聚會定係家庭聚餐,呢度都非常合適。下次我一定會再嚟,繼續搵更多美味! 🎉🥳上海婆婆📍黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館地
黃金炒飯都好抵食,米飯炒得粒粒分明,配料仲有蝦! 🍚🍤
上海婆婆
📍黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館地下低層LG05號舖
#黃大仙美食 #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅遊 #香港必喝 #黃大仙探店 #香港中餐 #香港好去處 #黃大仙推薦食品