2024-08-25
要搵一間坐得舒服嘅地方食車仔麵其實唔容易㗎,通常都好逼,坐膠櫈,背脊冇得挨嘅,仲要同啲陌生人背對背、手踭撞手踭,尤其是大熱天時,絕對唔好受🙈🙈🙈不過我竟然喺元朗發現到一間有卡位又夠冷氣,可以坐得舒舒服服嘅車仔麵,完全唔使驚夏天食麵會出汗。📌豬三寶麵🐷🐷🐷有豬紅、豬皮、豬腸同時菜,仲可以鮑魚汁加咖哩汁同小辣,非常之有彈性。油麵份量好多,勁足料。每一啖餸同麵都索性啲汁非常入味,冇油膩咁👍🏻📌香煎豬扒麵🐷🐷🐷豬扒煎得香啱啱好,而且剪好咗,方便入口。估唔到車仔麵都可以揀薯粉,連埋啲撈咗沙嗲汁加咖哩汁嘅湯一齊食,唔經唔覺就成碗ko。額外仲加咗酸齋同埋陳皮魚蛋🐟🐟🐟。好少地方有酸齋嘅,所以一見到就即刻要加餸,又係最好索湯底嘅朋友😂😂😂而陳皮魚蛋都好有彈牙,唔會有腥味,係久違咗嘅味道🥹🥹🥹📌傳統咸檸七🍋🍋🥤有成大半個咸檸檬同一片檸檬,睇住嗰啲七喜倒落去個杯嘅時候所產生起嘅化學作用令人聽到好自癒🤗🤗🤗📌鴛鴦紅豆冰🍹鴛鴦味出,紅豆綿密有趙口,又唔會太甜。因為天氣太熱☀️,啲冰溶得好快,但係店員都好好即刻畀一杯冰我哋自己加落去,咁先稱得上係紅豆冰🧊😂😂😂🤫偷偷話畀你知呀,啲麵加埋佢個自家製嘅辣菜脯仲好食㗎,
📌豬三寶麵🐷🐷🐷
📌香煎豬扒麵🐷🐷🐷
📌傳統咸檸七🍋🍋🥤
📌鴛鴦紅豆冰🍹
🤫偷偷話畀你知呀,啲麵加埋佢個自家製嘅辣菜脯仲好食㗎,脆卜卜又辣辣地相當開胃😁😁😁
📍郭仔記車仔麵
元朗擊壤路17號順發大廈地下F號舖