2017-05-07 1806 瀏覽
今日難得舊同事聚會,但因為我身體不太舒服,所以他們說不如去吃素食。之後同事就選擇咗去尖沙咀波羅蜜素食,我哋就在星期五一行五人一齊去試 。最後我哋食咗差不多三小時, 每人大約250蚊都超級飽肚,仲有少少食淨添。 今次我們選擇了一個 匯豐四人餐再加 四個小食和主菜 。匯豐四人餐有一個泰式冬陰功素海鮮湯,味道 畀心目中香椰汁味, 材料都不少,食落去都有鮮魷魚的味道和海鮮味。日式拼盤每款都有三至四舊,反而覺得最好食係螺片 。秘製西嶺檸千層 , 加檸檬汁 食落去夠熱又脆口,而且唔太油, 配上檸檬汁味道十分好吃。 鐵板黑椒汁焗蠔豉 ,感覺似牛肉 ,味道一般,黑椒汁醬汁好味夠香,配蔬菜味道不錯 。馬拉盞炒泰國椰菜菊花姿片 ,味道只屬一般, 花姿片食感不太相似同。 椰香芋粒焗紅 米飯, 係我哋五個人覺得好好食嘅主菜。 芋頭粒夠多,而且加上椰汁好香,紅米飯炒得好乾身唔油,呢度好食好推介 。香芋bb班 ,芋頭每人一件份量都唔少,芋頭都夠香 ,而且都唔油添。 香成咕嚕肉都係我哋五個覺得好好食嘅主菜 , 咕嚕肉香而且配上酸酸的汁好開胃 又夠脆口。蓮藕素鴨煲 味道不錯,蓮藕好脆口,反而素鴨可能因為食得太多之前

蓮藕素鴨煲 味道不錯,蓮藕好脆口,反而素鴨可能因為食得太多之前 麵筋所以同事們都吃不完,但味道不錯 。古法蒸法輪卷 係類腐竹加上中間有 發菜 ,醬汁比較杰身 ,所以最後沒有吃醬汁 反而更好吃。
2017-05-05