2023-05-24
西灣河太安樓附近掃街就好多啦,如果想坐得舒服啲,建議去油站、麥當勞嗰度,一連有幾間,有啲裝修同坐得幾舒服既餐廳,我哋揀咗台灣嘢。🍠 紫薯蕃薯球 - $28小食叫咗麻糬波波,有兩款分別係紫薯波波同地瓜波波,有趣嘅係地瓜波波入邊係包住紫薯餡,紫薯波波係包地瓜餡嘅。炸得非常酥脆,又唔會太甜,一啖一粒,好快食晒。🍲 麻辣什錦牛肉鍋(小辣)+ 薯粉 - $118幸福鍋顧名思義就當然係食鍋物嘅。呢度一人一鍋,有四款,四款都包好多配料,我呢個係麻辣鍋,辣度可以自選,湯底夠濃。裏面肥牛都幾多,有大概10塊,質素唔差,肥瘦均勻。薯粉更加係預先準備咗,擺入爐入面,滾一滾就食得,口感煙韌。🍜 黑麻油雞翼麻辣拌麵 - $70台灣拌麵不嬲都非常之好味,呢度嘅麻辣拌麵,辣度非常惹味,麵質亦都好彈牙。雞翼有三隻,size都算大隻,醃得好入味,甜甜地又香麻油味。仲有貢丸湯送。🍵冷泡台南高山綠茶 - $8 跟餐🍹薄荷青檸荔枝乳酸梳打 - $12 跟餐呢度嘅飲品,種類都好多,跟餐價錢好抵飲。冷泡綠茶大大支,茶味好濃,綠茶啱晒消化。而乳酸梳打,非常清新,又唔會太甜,咁熱嘅天氣飲,解渴一流!🫘 紅豆意米芋泥三色芋圓 - $4
🍠 紫薯蕃薯球 - $28
🍲 麻辣什錦牛肉鍋(小辣)+ 薯粉 - $118
🍜 黑麻油雞翼麻辣拌麵 - $70
🍵冷泡台南高山綠茶 - $8 跟餐
🍹薄荷青檸荔枝乳酸梳打 - $12 跟餐
🫘 紅豆意米芋泥三色芋圓 - $45
最後都可以叫返個甜品,三隻芋圓煙靭彈牙,仙草好清熱,如果再雪凍啲就好啦!