2019-06-20
經朋友介紹灣仔一間日本omasake,坐bar檯睇住師傅製作既過程都咪話唔爽呀!櫻花煙熏溫泉蛋櫻花🌸重點,黎到時候香味飄散出黎。味道唔錯,蛋味都十足!炸四色天婦羅有四樣唔同既味道,包括原味,黑松露,腐皮同鹹蛋黃味。師傅叫我地由淡味食到濃味,外脆內軟。入面既蝦炸完都可以咁嫩 真係不可思議!最底下仲有個炸麵,味道都唔錯!櫻花味花茶食完炸物飲翻杯,清熱解毒!日本報紙雞無聽錯呀,好神奇!報紙都食得?雞肉用日本報紙包住,食落去口感好奇怪,從未試過 但係唔係唔好食噃!呢個我覺得點都一定要試下。柚子沙冰師傅話用黎清一清個口既!冰涼透心。後至前:豆紙壽司,香辣蔥吞拿魚卷,日本生菜包火焰三文魚豆紙壽司外面係一層無乜味既豆紙,包住三文魚籽同蟹肉。香辣蔥吞拿魚卷蔥加吞拿魚配搭就無點得輸既。日本生菜包火焰三文魚平平無奇既火焰三文魚俾生菜包住,變成咗另一樣野!生菜係用日本生菜食起黎真係有唔同,令件三文魚昇華咗!蓮藕牛骨湯牛骨湯就試得多,係呢度我試到係日本飲過既味道!湯清甜得黎又有牛味! 掂呀。dessert wine氣派十足,味道就似cclemon,甜甜地,唔錯喎又!多士配抹茶雪糕一口砂糖多士係日本餐廳食既都係
櫻花煙熏溫泉蛋
櫻花🌸重點,黎到時候香味飄散出黎。味道唔錯,蛋味都十足!
炸四色天婦羅
櫻花味花茶
食完炸物飲翻杯,清熱解毒!
日本報紙雞
柚子沙冰
師傅話用黎清一清個口既!冰涼透心。
後至前:豆紙壽司,香辣蔥吞拿魚卷,日本生菜包火焰三文魚
豆紙壽司
外面係一層無乜味既豆紙,包住三文魚籽同蟹肉。
香辣蔥吞拿魚卷
蔥加吞拿魚配搭就無點得輸既。
日本生菜包火焰三文魚
蓮藕牛骨湯
dessert wine
氣派十足,味道就似cclemon,甜甜地,唔錯喎又!
多士配抹茶雪糕
一口砂糖多士係日本餐廳食既都係第一次,又唔差喎,加埋雪糕一熱一凍!幾特別。
總結,呢間既omasake無論味道,心思,都係一等一!希望餐廳keep住團火做落去!