2024-07-19
今天晚上,我和朋友來到坑口這間很有名的西餐廳用晚餐。餐廳在坑口村,距離地鐵站要走15分鐘左右。星期三的晚上也是滿座,證明這間餐廳是真的很好吃!我們點了以下食物:🥑 牛油果蟹肉脆餅 Crabmeat Cracknel, Avocado $88✨ 這款牛油果蟹肉脆餅係色、香、味嘅完美結合。首先,脆餅底金黃酥脆,為整個菜式打下咗堅實嘅基礎。然後,大量嘅蟹肉同牛油果作爲主要餡料,蟹肉嘅鮮美同牛油果嘅綿滑相得益彰,無論係口感定係味道都達到咗極致嘅和諧。最後,三文魚籽嘅加入更係畫龍點睛。🧀 意大利水牛芝士蕃茄沙律配青蘋果爆珠 Mozzarell, Tomato, Rocket, Green Apple Coating Juice $128✨ 這道沙律的風味既酸甜又開胃。生番茄與水牛芝士搭配顯得非常合適。青蘋果爆珠的清新風味中和了黑醋的酸味,兩者結合讓人感覺非常清新。🍝 FIKA自家製雙重煙腩肉卡邦尼意粉Pancett,Homemade Salty Pork Belly, Parmesan,J.P egg $168✨ 它不是一般的卡邦尼意粉,煙腩肉的煙燻香氣非常濃烈,為意粉增添咗更多嘅層次感。煙腩肉
🍝 FIKA自家製雙重煙腩肉卡邦尼意粉
✨ 它不是一般的卡邦尼意粉,煙腩肉的煙燻香氣非常濃烈,為意粉增添咗更多嘅層次感。煙腩肉的口感有點像豬油渣,充滿中西合璧的風味。醬汁旳份量掌握得剛剛好,恰到好處。