2023-10-19 22 瀏覽
今次嘅餐廳係Peek-A-Chill,值得一提嘅係餐廳廚師係泰國人。點解我哋知?因為我哋都係偷偷地聽到佢哋係講泰文嘅🤫 BTW佢哋係peek-a-poke嘅姐妹店,行過兩步專食夏威夷蓋飯果間☝🏻THAIPAS 拼盤 ($168):有魚餅、波波腸、蝦丸、春卷及香茅雞翼,配泰式辣醬及一種有少少酸甜味嘅醬,份量夠!全部即叫即炸,新鮮熱辣🔥不過就有少少貴🤏🏻燒魷魚筒配酸辣汁 ($78):大約有6至7隻魷魚,泰國廚師燒得啱啱好,而且魷魚好新鮮!燒完魷魚筒後入邊仲十分之鮮嫩,襯埋個自家調製酸辣汁,好好食😍CHILL 辣生蝦沙律 ($138):話明超辣,就真係幾辣🥵嚴格來講佢唔係沙律,佢係一個用七八隻生蝦、泰式醬汁、辣椒、蒜頭及脆脆,再加少少檸檬草及香茅混合而成嘅一個冷盤😌 味道酸酸辣辣,生蝦好新鮮放心大蝦炒金邊粉 ($108):呢個係set dinner,不過呢個炒金邊粉完全係highlight of the night 🤩 佢炒得好好,唔會話太乾身或太濕!味道帶少少甜,襯埋花生碎及辣椒粉,口感好衝擊🤤而最有驚喜嘅位置係佢隻大蝦真係好新鮮,蝦肉爽口彈牙,美中不足係蝦頭無膏及得三隻蝦唔太夠😂
THAIPAS 拼盤

燒魷魚筒配酸辣汁