Bookmarked this resto as I saw lots of positive reviews on Google Maps and OpenRice, and went here with my friend. .I ordered Pratunam Hainanese Chicken with Rice. The boneless chicken was flavourful after dipping them with the accompanying sauce. However, the oil rice had a sloppy and soggy texture, making it strange to have...My friend chose Pad Thai with Prawns. The noodles smelled aromatic with garlic and spices. The prawns were fresh and chewy. We got Thai Marinated Squid to share. The port

Pad Thai with Prawns

We got Thai Marinated Squid to share. The portion was quite small, consisting of only two small pieces of squid. The taste was not particularly memorable either.
Thai Marinated Squid

The interior design of the resto was delicate and comfy. However, it had a semi-open layout, causing us to feel quite cold due to the low temperature on that day.
2024-01-24
2024-02-11 33 瀏覽
❥ ᴘᴇᴇᴋ-ᴀ-ᴄʜɪʟʟ ᡣ𐭩Chill住嘆泰國菜❤️‍🔥餐廳裝潢以木系為主🪵仲設有高枱!成個環境都好舒適,同朋友聚餐好寫意~❀泰式燒豬頸肉🐽呢個真係必叫🤩燒得好焦香肉質都好嫩,份量夠多!❀黃咖喱雞飯🍛呢個係套餐嚟,仲可以揀配雞/牛都得🤤呢個黃咖哩係店員推薦!食落唔辣但好香口啱哂唔食得辣嘅朋友都有口福🤤不過雞肉如果再嫩口啲會更prefect!❀雞肉串燒(2串)+$28❀豬肉串燒(2串)+$28❀泰式馬拉盞通菜+$38❀椰子雪糕+20套餐仲可以任追加唔同小食/甜品,真係勁抵!串燒緊係不可少啦!超鐘意佢個醬🤤仲有馬拉盞通菜都好有鑊氣!椰子雪糕都超推,好濃🥰❀芒果糯米飯🥭食泰國野唔少得呢個甜品🍧超好食~椰香十足,芒果都好新鮮好甜!📍 Peek-A-Chill (銅鑼灣)銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下4及5號舖-#泰式料理 #泰式奶茶 #泰菜 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣泰國菜 #泰國菜
❥ ᴘᴇᴇᴋ-ᴀ-ᴄʜɪʟʟ ᡣ𐭩

Chill住嘆泰國菜❤️‍🔥
餐廳裝潢以木系為主🪵仲設有高枱!
成個環境都好舒適,同朋友聚餐好寫意~

❀泰式燒豬頸肉🐽
呢個真係必叫🤩燒得好焦香
肉質都好嫩,份量夠多!

❀黃咖喱雞飯🍛
呢個係套餐嚟,仲可以揀配雞/牛都得🤤
呢個黃咖哩係店員推薦!食落唔辣但好香口
啱哂唔食得辣嘅朋友都有口福🤤
不過雞肉如果再嫩口啲會更prefect!

❀雞肉串燒(2串)+$28
❀豬肉串燒(2串)+$28

❀泰式馬拉盞通菜+$38

❀椰子雪糕+20

❀芒果糯米飯🥭
食泰國野唔少得呢個甜品🍧超好食~
椰香十足,芒果都好新鮮好甜!

📍 Peek-A-Chill (銅鑼灣)
銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下4及5號舖
2024-02-08 15 瀏覽
Peek-A-Chill 今次叫左兩個dinner set小食都係加配既~如果怕份量唔夠就單點啦~.泰式濕炒河(雞)食剩指數:0/100好多蔬菜都好甜河粉質地有彈性食落都幾滑雞肉都幾滑唔乾身.泰咖哩海鮮薄餅(蟹肉)食剩指數:3/100咖哩唔辣仲有少少甜味蟹肉拆哂好方便食配薄餅都唔錯薄餅比較快凍一上菜要快d食.冬陰公湯食剩指數:0/100酸酸辣辣但唔算好辣有唔少配料.噹噹春卷食剩指數:0/100春卷好脆口感唔油.秘製泰式生蝦食剩指數:3/100生蝦個醬汁好特別好香辣蝦肉鮮甜但唔夠醬突出~.泰瘋雞翼食剩指數:0/100有種燒烤既香味但又唔會太濃燒完都唔會好乾身.泰式馬拉盞通菜食剩指數:0/100通菜幾有鑊氣馬拉盞唔會好辣.椰子雪糕食剩指數:0/100雪糕口感綿密椰子香味濃甜度剛好.芒果糯米飯食剩指數:10/100糯米飯幾煙韌配搭椰漿都幾香甜芒果切成一個花可能季節唔岩如果芒果更甜會更正!.鹹檸七食剩指數:0/100好解渴好清新無諗到有得叫~.泰檸梳打食剩指數:0/100好清新糖係自己加可以控制甜度
[銅鑼灣]Peek-A-Chill
今次叫左兩個dinner set
小食都係加配既~
如果怕份量唔夠就單點啦~
泰式濕炒河(雞)
好多蔬菜都好甜
河粉質地有彈性
食落都幾滑
雞肉都幾滑唔乾身
泰咖哩海鮮薄餅(蟹肉)
食剩指數:3/100
糯米飯幾煙韌
配搭椰漿都幾香甜
芒果切成一個花
可能季節唔岩
如果芒果更甜會更正!
鹹檸七
好解渴好清新
無諗到有得叫~
泰檸梳打
好清新
糖係自己加
可以控制甜度
銅鑼灣希雲街一帶,一路都好多好嘢食,呢間喺街頭、新開嘅「Peek-A-Chill」,你又試過未呢?聽呢個店名,就即使醒起同一條街、主打夏威夷魚生飯嘅「PEEK-A-POKE」。原來呢間「Peek-A-Chill」就係佢哋嘅姊妹店,不過就走完全唔同嘅風格-裝修好開揚,木系嘅裝修加埋好多植物,營造出幾warm嘅感覺!連啲窗都好似去咗外國咁樣,全部都係向上推開,有吧檯亦都有普通嘅座位。小編就鐘意佢哋窗邊嘅高檯上面,可以邊食邊睇住出面繁忙嘅街景,都咪話唔chill~午餐時間嚟到,SET BRUNCH 78蚊起就有交易,喺銅鑼灣黃金地段嚟講,都尚算親民!選擇都幾多,好似豬頸肉、船麵、pad thai、水門雞飯,就連蟹肉炒飯、泰式炒河都可以食到!跟餐加8蚊就有嘢飲、亦都可以加配唔同小食,好似辣魚餅、串燒、醃魷魚筒,連醃東風螺都有,真係好癲!落單就自己QR code落搞掂,唔使下下等店員~香葉肉碎煎蛋飯每次去親新嘅泰菜餐廳,小編都係試佢嘅香葉肉碎飯。除咗係因為個人鐘意食之外,最重要係試到店家嘅誠意,因為呢個飯雖然係好易整,但係要整得好食,同埋足唔足料,就好易見到店家嘅質素同埋誠意!呢間嘢嘅出品就真係

落單就自己QR code落搞掂,唔使下下等店員~

香葉肉碎煎蛋飯
呢間嘢嘅出品就真係幾合乎要求啦!免治肉碎唔會太肥或者太柴,用上四季豆、辣椒仔加埋九層塔葉炒成,食落有油香辣辣哋真係超級惹味!連隻煎蛋都做到燶邊香脆,蛋黃剛剛熟!個擺盤又靚,成個package真係好加分! 再加埋啲脆炸豬皮食,煙韌又脆口,真係好爽!
餐飲-青檸梳打
用泰象嘅梳打水,自己倒入去金屬杯度,由於真係由雪櫃拎出嚟,真係好凍,尤其天氣涼少少,真係透心涼出嚟!
2023-11-01
🍜泰式一人海鮮特種部隊鍋 $108好濃好惹味嘅冬陰湯底,酸味同辣味都好平均已經有好多海鮮,有原條魷魚🦑大蝦🦐同青口,夠晒鮮味,個麵底係泰國mama麵,索晒湯精華好好食😋🍢豬肉串燒 +$28/2串豬肉串燒跟餐$28有兩串,唔洗怕人少又要叫半打起食唔晒🍗泰瘋雞翼 +$38有驚喜嘅雞翼,食到好香嘅咖哩味,咬落好多肉汁🦐秘製泰式生蝦 +$38$38有三隻,每隻都好肥,肉厚好鮮甜🍹泰檸茶 +$8係泰國紅茶底加青檸,好清爽🍛大蝦冬陰功炒飯 $108個炒飯雖然係偏濕少少但係個冬陰功味比啲飯吸晒粒粒都好入味👍🏻 唔會太辣仲食到香茅同乾蔥咪,蝦肉爽口彈牙🍤蝦膠炸皮蛋 +$38原粒大皮蛋外面包左層厚厚嘅蝦膠,一開四都勁大舊😳好抵食,皮蛋新鮮冇怪咪,蝦膠鮮甜,重點個甜梅醬好好食🐔泰式無牙鳳爪 +$38酸酸辣辣嘅無骨鳳爪做前菜好開胃🍨泰式奶茶雪糕 +$20/杯每個SET仲可以加$10跟椰子雪糕或者加$20泰式奶茶雪糕🍺泰象生啤 +$32單點要$68, 跟餐只係$32🍻🍡爆燒豬肉丸 $28單點一碟有三串,真係幾似泰國街邊啲串燒豬肉丸🫢
🍜泰式一人海鮮特種部隊鍋 $108

🍢豬肉串燒 +$28/2串
豬肉串燒跟餐$28有兩串,唔洗怕人少又要叫半打起食唔晒

🍗泰瘋雞翼 +$38
有驚喜嘅雞翼,食到好香嘅咖哩味,咬落好多肉汁

🦐秘製泰式生蝦 +$38
$38有三隻,每隻都好肥,肉厚好鮮甜

🍹泰檸茶 +$8
係泰國紅茶底加青檸,好清爽

🍛大蝦冬陰功炒飯 $108

每個SET仲可以加$10跟椰子雪糕或者加$20泰式奶茶雪糕

🍺泰象生啤 +$32
單點要$68, 跟餐只係$32🍻

🍡爆燒豬肉丸 $28
單點一碟有三串,真係幾似泰國街邊啲串燒豬肉丸🫢

2024-01-21 12 瀏覽
鐘意食泰國菜希雲街轉角處有間充滿泰國地道風味嘅小店Peek-A-Chill壁畫畫得好靚 環境都幾舒服平時食泰國菜小菜太大份 兩個人叫唔到好多Peek-a-chill而家有set dinner可以再追加小食 食到好多款 😍✨泰式船麵 (可以揀雞/牛/豬/雜菜 )揀咗豬肉 仲有豬肉丸 豬皮 材料好豐富湯底濃郁 配搭金邊粉 好入味✨泰式濕炒河揀咗牛肉 即叫即炒熱辣辣有好多蔬菜 好味又健康追加小食 / 飲品 /甜品✨Chill辣魚餅✨秘製泰式生蝦(3pcs)✨冬陰公湯✨椰汁西水糕 2件✨椰青 2個🦀🦀蟹肉奄列係必點嘅奄列充滿蛋香 每啖都有蟹肉表面放滿蟹肉 蛋卷入面都有好多蟹肉點少少拉差辣醬更加惹味✨椰汁紅咖喱炸蝦紅咖喱味香濃 帶點辣味 好香口炸蝦香脆得來有好入味
鐘意食泰國菜
壁畫畫得好靚 環境都幾舒服
平時食泰國菜小菜太大份 兩個人叫唔到好多
Peek-a-chill而家有set dinner
可以再追加小食 食到好多款 😍
✨泰式船麵 (可以揀雞/牛/豬/雜菜 )
揀咗豬肉 仲有豬肉丸 豬皮 材料好豐富
湯底濃郁 配搭金邊粉 好入味
✨泰式濕炒河
揀咗牛肉 即叫即炒熱辣辣
有好多蔬菜 好味又健康
追加小食 / 飲品 /甜品
✨Chill辣魚餅
✨秘製泰式生蝦(3pcs)
✨冬陰公湯
點少少拉差辣醬更加惹味
✨椰汁紅咖喱炸蝦
紅咖喱味香濃 帶點辣味 好香口
炸蝦香脆得來有好入味
餐廳有幾張4人枱, 枱與枱之間比較接近, 2側有窗邊座位, 幾有渡假Feel 感覺好Chill。𓊈大蝦冬陰功炒飯 $𝟷𝟶𝟾𓊉冬陰公炒飯嘅冬陰公味道幾濃但唔辣, 味道偏甜, 中間有一隻連蝦頭嘅大蝦, 口感彈牙。𓊈紅咖喱鍋 $𝟷𝟸𝟾𓊉紅咖哩鍋嘅咖哩味好突出, 食落有少少辣, 裡面有唔同雜菜, 豬肉片中規中矩。𓊈薄餅 $𝟸𝟶𓊉薄餅煎得香脆, 蘸點咖哩真係好好食!𓊈辣椒膏炒蟶子 $𝟷𝟹𝟾𓊉同平時嘅蟶子有少少唔同, size 會細隻少少, 肉質爽口, 味道唔會太辣。𓊈爆燒牛肉丸 $𝟸𝟾𓊉牛肉丸好結實, 食落彈牙, 蘸點側邊嘅泰式醬料, 味道更豐富, 好好食!𓊈豬肉串燒 +$𝟸𝟾𓊉豬肉串燒燒得好惹味, 側邊嘅沙嗲醬充滿花生碎, 味道好香濃。𓊈泰檸梳打 +$𝟾𓊉價錢相宜, 正常發揮。

𓊈大蝦冬陰功炒飯 $𝟷𝟶𝟾𓊉

𓊈紅咖喱鍋 $𝟷𝟸𝟾𓊉

𓊈薄餅 $𝟸𝟶𓊉
薄餅煎得香脆, 蘸點咖哩真係好好食!

𓊈辣椒膏炒蟶子 $𝟷𝟹𝟾𓊉

𓊈爆燒牛肉丸 $𝟸𝟾𓊉

𓊈豬肉串燒 +$𝟸𝟾𓊉

𓊈泰檸梳打 +$𝟾𓊉
價錢相宜, 正常發揮。
2023-12-17 14 瀏覽
銅鑼灣有一間隱世小店Peek-A-Chill🙈係難得適合香港人口味嘅泰菜✨🍜 泰式船麵(牛/雞/豬/雜菜)味道醬汁非常正宗濃厚嘅船麵🍝麵條煙韌唔易斷,大大碗勁飽肚🤤仲可以揀米粉或金邊粉~🥭 芒果糯米飯第一次食暖嘅芒果糯米飯!甜甜嘅香芒加埋軟綿綿嘅甜米飯,口感非常特別😎✨🍗 THAI 嗲串燒(豬/牛/雞)泰式醬汁好獨特,串燒燒得洽到好處,肉質鮮嫩✨一支一支食唔停!🥓泰式燒豬頸肉燒豬頸肉係必點嘅項目,入口即溶,醬料十分惹味,好好食🥹🥘冬陰公湯唔好睇少佢得個碗仔,湯入面的材料才分足料豐富,啲湯都調較得啱啱好😋十分醒胃好味🍗泰瘋雞翼甜酸醬汁好獨特,雞肉唔會炸得太犀利✨有用特別嘅香料醃過!🍪大岩蛇係Oreo Milkshake🖤🤍!唔會太甜但好邪惡😈都係必點嘅推薦~
銅鑼灣有一間隱世小店Peek-A-Chill🙈
係難得適合香港人口味嘅泰菜✨

🍜 泰式船麵(牛/雞/豬/雜菜)

🥭 芒果糯米飯

🍗 THAI 嗲串燒(豬/牛/雞)

🥓泰式燒豬頸肉
燒豬頸肉係必點嘅項目,入口即溶,醬料十分惹味,好好食🥹

🥘冬陰公湯

🍗泰瘋雞翼
甜酸醬汁好獨特,雞肉唔會炸得太犀利✨有用特別嘅香料醃過!

🍪大岩蛇
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🌶️ B̾e̾y̾o̾n̾d̾ ̾D̾e̾l̾i̾c̾i̾o̾u̾s̾ ̾T̾h̾a̾i̾ ̾D̾i̾n̾i̾n̾g̾ @ 🌟 Peek-A-Chill《👽食神大媽食泰菜》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Green Papaya Salad with Salted Egg HKD 88Thai Curry Crab Meat with Nann Bread HKD 108Tom Yum Soup + HKD 15Mini Shrimp Balls + HKD 38Thai Stir-Fried Morning Glory + HKD 38Panegny Curry with Prawns HKD 108Thai-Stir-Fried Broccoli Sprouts with Belacan HKD 78Mango Sticky Rice HKD 68Coconut Sago Cake + HKD 10The Chang Soda + HKD 8.👽 朋友仔介紹大媽,話利園附近開左間好味又好抵食嘅泰菜餐廳,所以特登嚟試吓。睇緊餐牌決定嗌乜嘢嘅時候聽到廚房入邊把聲講泰文㗎,即刻覺得啲嘢食應該好地道
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Tom Yum Soup + HKD 15
Mini Shrimp Balls + HKD 38
Mango Sticky Rice HKD 68
Coconut Sago Cake + HKD 10
The Chang Soda + HKD 8
👽 朋友仔介紹大媽,話利園附近開左間好味又好抵食嘅泰菜餐廳,所以特登嚟試吓。睇緊餐牌決定嗌乜嘢嘅時候聽到廚房入邊把聲講泰文㗎,即刻覺得啲嘢食應該好地道 😝 餐牌好多嘢揀,最令我哋驚喜嘅係好多晚市套餐選擇,仲可以好大自由度自己加錢配唔同嘅前菜、小食、甜品、飲品。個價錢比散叫抵好多,又唔怕全份食唔晒。超有誠意呀!我哋呢就叫咗兩個套餐,然後再加咗好多其他配菜。

🥗 第一個套餐呢就揀咗「青木瓜沙律配鳳爪」,份量絕對足夠,,青木瓜好脆爽新鮮,配鳳爪,勁誇張,有成八隻咁多,好好咬。醬汁酸辣,超開胃又健康!

🦀 另一個套餐就揀左「泰咖喱蟹肉配薄餅」,啲蟹肉鋪滿鋪滿咖哩上面,方便你筆。咖喱嘅調味濃郁香辣,用薄餅點黎食,真係超級邪惡!

🍲 額外加咗呢幾個嘢食,加錢配嘅份量都好大,真係好鬼抵。「冬陰公湯」有香茅、辣椒,青檸,酸酸辣辣,好開胃。
🍤 「哈蝦小丸子」外層炸到酥脆金黃,裡面蝦肉好彈牙,酸甜嘅沾醬好夾。

Mini Shrimp Balls

🥬 仲加左嘅「泰式馬拉盞炒通菜」,通菜一啲都唔老,炒得好爽嫩,馬拉盞嘅香辣又好惹味。
🦐 真係好鬼好味,所以就揀咗一啲套餐冇嘅嘢食散叫。「椰汁咖哩炒蝦」真係超好味,好多隻蝦。個紅咖喱調味一流,,加咗啲椰汁令味道更加香同滑。

Panegny Curry with Prawns

🥬 然後再額外散叫咗一個「泰式馬拉盞炒椰菜苗」,因為頭先嗰個炒通菜真係好好味,見佢呢個椰菜苗咁特別其他地方冇,所以叫嚟試吓。真係又惹味又健康。

🥭 最後甜品散叫「芒果糯米飯」,呢個真係極度推介大家一定要叫,一來經典好味!重點係佢好有心機,佢將芒果薄切,然後鋪成一個心心嘅形狀上碟。淨係個心機都值得叫來打卡。

Mango Sticky Rice

🍮 仲用優惠價加咗「西米糕」,可以逐件計,唔怕食唔晒唔。呢度做得好有質感,清爽,又咬口,多西米,非常優質!
🥥 一路食就當然一定要叫埋「泰檸梳打」,好解渴又好開胃!氣泡感配泰菜係寧舍爽口。

The Chang Soda Water

😚 真心推介大家要嚟試吓呢間泰菜,啲嘢食係又抵食,又好味,份量又大。仲要啲店員好好禮貌,裝修格局亦都好CHILL,推呀 👍

📍 銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下4及5號舖
Mini Shrimp Balls
Panegny Curry with Prawns
Mango Sticky Rice
The Chang Soda Water
  • Thai Stir-Fried Morning Glory
冇諗過銅鑼灣鬧市會有一間咁chill嘅泰國菜鋪仔細細,但係裝修舒適而食物款式都好多雖然我嚟嚟去去都係叫嗰幾樣嘢🤭椰青一定要叫㗎啦咁樣先有泰國風味㗎嘛今日唔係好肚餓所以order咗個Thail chill 船麵朋友就叫咗咖喱蟹拼薄餅因為依度有dinner set所以都配咗啲小食👍🏻哈蝦小丸子👍🏻沙爹串因為餐廳坐得太舒服所以坐坐吓又叫咗個椰汁雞湯😂真係幾鍾意啲半開放式嘅餐廳呢度特別引入沖繩嘅酒所以大家路過都可以喺度happy hour chill吓
冇諗過銅鑼灣鬧市會有一間咁chill嘅泰國菜
鋪仔細細,但係裝修舒適而食物款式都好多
雖然我嚟嚟去去都係叫嗰幾樣嘢🤭
真係幾鍾意啲半開放式嘅餐廳
呢度特別引入沖繩嘅酒
所以大家路過都可以喺度happy hour chill吓
2023-11-30 23 瀏覽
好耐無食過泰國菜,之前一直想食銅鑼灣⭐Peek-A-Chill,因為知道餐廳廚房係由泰國廚師主理,昨晚終於去左晚餐😍😋餐廳環境幾chill,有好多壁畫🖼️🎨,好有藝術感。🥗青木瓜沙律配咸蛋🥚沙律酸甜清新,味道幾正宗。🦐海鮮冬陰功湯有個爐坐住,keep住溫度,好岩冬天食,酸辣惹味,好多配料。🐟原條泰式酸辣檸檬魚烏頭新鮮,幾大條,配泰式酸汁。🍡THAI 嗲串燒6串選了豬/牛/雞各2串,配香口沙爹醬💯🍹🍸Peek-oh-cha呢度仲有多款cocktails選擇,我呢杯店員介紹。 有泰式奶茶同咖啡味,有啲似鴛鴦。🥥椰青💞甜品:椰汁西米糕食完辣野,要食甜品balance返,西米糕好味👍

餐廳環境幾chill,有好多壁畫🖼️🎨,好有藝術感。

🥗青木瓜沙律配咸蛋🥚

沙律酸甜清新,味道幾正宗。

🦐海鮮冬陰功湯

🐟原條泰式酸辣檸檬魚

烏頭新鮮,幾大條,配泰式酸汁。

🍡THAI 嗲串燒6串

選了豬/牛/雞各2串,配香口沙爹醬💯

🍹🍸Peek-oh-cha

🥥椰青

💞甜品:椰汁西米糕

食完辣野,要食甜品balance返,西米糕好味👍

2023-11-29
2023-11-27 198 瀏覽
.銅鑼灣· Chill嘆滋味泰菜.Peek-A-Chill📍銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下4及5號舖.➰位於銅鑼灣站約10分鐘路程嘅依間泰式小店,坐落街口轉角處,有向街景高枱邊嘆美食邊睇銅鑼灣熱鬧街景,別有一番寫意。餐廳採用木系裝潢,同時燈光柔和,適合同朋友漫漫長談,再細意品嚐美食,係收工飯聚嘅好地方。.➰❀蟹肉奄列 💲88 ⭐️4.1/5⭐️將奄列煎成玉子燒條狀上枱,面條鋪滿份量十足嘅鮮蟹肉,加上泰式醬汁,無論視覺同味覺都非常滿足,推薦一試。.❀泰式豬頸肉 💲88 ⭐️4.1/5⭐️食泰菜最鐘意點一份燒得香氣惹味嘅豬頸肉,依度嘅豬頸肉燒得非常焦香,而且份量都非常豐富,十分抵食。.❀泰式咖哩蟹肉配薄餅 💲108 ⭐️4.1/5⭐️餐廳提應十多款晚市套餐,價錢同選擇亦非常之多,仲可以用優惠價加配大量小食,飲品及甜品等。主菜咖哩蟹肉顏色非常鮮艷,配上薄餅沾點咖哩汁同啖啖蟹肉,令人垂涎三尺,咖哩汁調味非常美味,與朋友讚不絕口,美中不足就係咖哩汁加入左三色豆配碟,令本人稍稍卻步。.✥秘製泰式生蝦(3隻)💲+38 ⭐️4.1/5⭐️✥豬肉串燒(兩串)💲+28 ⭐️4.1/5⭐️✥雞肉串燒(兩串)💲+2
銅鑼灣· Chill嘆滋味泰菜

✥哈蝦小丸子 💲+38 ⭐️4.1/5⭐️
✥泰式奶茶雪糕 💲+20 ⭐️4.1/5⭐️
✥泰式奶茶 💲+18 ⭐️4.1/5⭐️
✥泰檸茶 💲28 ⭐️4.1/5⭐️
以上食物都可以透過點套餐追加,優惠價錢方便想多試不同菜式嘅朋友,特別推介泰式生蝦及哈蝦小丸子,前者新鮮爽甜,後者有地道泰式炸蝦餅滋味,爽口彈牙,非常唔錯,當然最後亦要試埋泰式奶茶及泰式奶茶作結。
哈蝦小丸子
泰式奶茶
泰式奶茶雪糕

➰總結
餐廳主打地道泰式美食,性價比高之餘味道亦相當有水準,適合香港人口味,選擇豐富,絕對會啱大家口味,而且別處一角欣賞街景又可以與身邊友人暢談,可以作為飯堂收藏之列.

➿➿➿
#Peek_A_Chill
#銅鑼灣美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#蟹肉奄列
泰式奶茶雪糕
  • 秘製泰式生蝦
  • 泰式燒豬頸肉
2023-11-21 14 瀏覽
最近同朋友仔去咗一間位於銅鑼灣嘅泰國菜,啲嘢食除咗好高質係泰國人主理之外,仲有個吧枱仔可以飲杯嘢同朋友chill下,一定要同大家推薦下!今次呢間餐廳位於銅鑼灣希雲街附近,環境屬於旺中帶靜,雖然店舖唔係好大,但係好開陽見到戶外地方,同朋友過嚟飲杯嘢真係好舒服。今次我同朋友嚟叫咗好多唔同嘅菜式,識到我同朋友都攬住個肚走。辣粟米沙律去泰國傳統嘅街頭小食,喺香港好難食到,店面難得使用新鮮粟米製成,食到來自粟米嘅天然香味,入口甜辣,絕對值得一試!蟹肉奄列蛋味好香濃,而且裏面嘅蟹肉需要擔心有蟹殼,配合返辣椒醬好開胃。秘製泰式生蝦入口好鮮甜絕對唔會霉,配合返佢哋嘅泰式海鮮醬真係好似置身喺泰國一樣!哈蝦小丸子即係炸蝦丸,佢嘅蝦肉都好飽滿而且都有濃郁蝦香味,值得一試。冬陰功平時成日都見到,難得見到泰國家常湯品肉碎粉絲湯當然要試吓。一入口芹菜嘅香味撲鼻而來,配合白飯啱啱好,絕對係只療癒感滿滿嘅菜式。泰式乾炒河嘅河粉係用返泰國嘅令身玻璃河粉,入口唔會太鹹仲好香口架。總括嚟講我覺得呢間餐廳絕對好適合三五知己一齊飲完酒食吓嘢,仲要位於鬧市,銅鑼灣都唔好錯過!

挺著可愛的名字,這家比卡超餐廳販售著新派泰國🇹🇭菜,款款都有驚喜年輕的侍應非常友善,為我細數著店內的私心推介出品👍👍香葉肉碎煎蛋飯$88+蠔仔$10簡單的肉碎煎蛋🍳飯,肉碎加入鮮辣椒同炒,鑊氣十足,加上流心蛋有夠惹味!蠔仔🦪飽滿而且不帶苦澀,只要$10值得一讚!👍👍🦀🍳蟹肉奄列$88蟹肉絲滿滿蛋炒得超香!這個價錢超佛心👍🍤🍚大蝦冬陰功炒飯$108三隻大蝦🍤其中一隻暗藏大頭蝦頭!大頭蝦🦐膏有夠邪惡!香茅 芫荽 辣椒一應俱全,非常開胃!飯量也夠大,飽足!🐷🐤+豬肉串燒(2串)+$28+雞肉串燒(2串)+$28泰式串燒主角當然是沙嗲花生醬!毫不吝嗇,甜而順滑,正!👍🐓+泰瘋雞翼+$38店員推介的雞翼果然不俗,外脆內軟再配泰式辣醬,少量乾蔥,非常開胃👍🥭🍚芒果糯米飯$68新鮮滾熱辣!芒果糯米飯 椰漿超濃,而且鮮有地滾燙上桌,吊出糯米跟芒果的最佳化學作用西柚汁$18芒果汁$18還算濃醇的果汁🍹減膩這裡的份量幾乎夠4人吃了!如不是料理手法太出色,我們應該吃不完吧Peek-A-ChillShop 4&5, G/F, Haven Court,128-138 Leighton Road, Causewa

年輕的侍應非常友善,為我細數著店內的私心推介

出品

🍤🍚大蝦冬陰功炒飯$108

🐷🐤
+豬肉串燒(2串)+$28
+雞肉串燒(2串)+$28
泰式串燒主角當然是沙嗲花生醬!毫不吝嗇,甜而順滑,正!

🐓
+泰瘋雞翼+$38

🥭🍚芒果糯米飯$68

西柚汁$18
芒果汁$18
還算濃醇的果汁🍹減膩

Peek-A-Chill
Shop 4&5, G/F, Haven Court,128-138 Leighton Road, Causeway Bay, HK
2023-10-23 22 瀏覽
講到銅鑼灣希雲街,大家都知道那裡有不少食肆,但吸引到我的正正是這「Peek-A-Chill」。餐廳裝潢甚有格調,牆壁繪畫了不少藝術之作,佈置清新簡約,採用半開放式設計,感覺更悠閒寫意。椰青入口清爽甜潤,帶有淡淡的椰香,非常解渴。爆燒牛肉丸牛肉丸炸至金黃酥脆,外脆內嫩,鮮美多汁,搭配泰式甜辣醬作調味,令口感更豐富。燒魷魚筒配酸辣汁魷魚筒經香燒後仍保存原有鮮味,肉質爽口彈牙,韌性十足,再搭配秘製醬汁,既有嚼勁又有酸辣的刺激感。泰式燒豬頸肉豬頸肉經泰式香燒後,外表烤至微焦,帶有香氣,且略帶油脂,肉質韌性適中,鮮嫩多汁。菠蘿海鮮炒飯海鮮炒飯上有爽口大蝦,還有墨魚仔、菠蘿等,口感豐富多樣;而炒飯粒粒飽滿,香氣滿溢,非常可口。椰子雪糕這椰子雪糕以椰子冰為主,帶冰沙的口感,椰子味非常濃郁,味道清香天然,濃郁而不膩口,為這一餐畫上完美的句號。
椰青
入口清爽甜潤,帶有淡淡的椰香,非常解渴。
爆燒牛肉丸

燒魷魚筒配酸辣汁