2006-12-12
原先我晏晝係去6B Cafe,但見宣傳話呢間野甜品唔錯,之前黎視察過環境尚算舒適,於是特登留空個肚,抱住不妨一試既心態同朋友落一層樓去5/F Cafe食埋個Dinner。環境:我係去5/F既。格調普通,全鋪白色裝修,OK乾淨冇露台,設了度牆去分隔連接開放式廚房既餐檯部分。唔想受煙既我地梗係坐分隔左既入面(內部)檯。聽到有班友玩緊大富翁,都幾癲下,為寧靜平淡既環境扣左唔少分數。同時由於冇露台冇窗既關係,通風裝置係冇,即係空調搭救。所以煙味係會幾重。座位方面尚算舒適,右面係一大個廿人式Sofa,駁住四張檯到。我地坐雙人位,一人一個單人Sofa,算係岩岩好既size,唔會話太大難坐,座位高度亦OK,冇話腳長會"Long"腳情況。左面係超陰暗既內部位置,明顯係費事裝修之餘又想俾顧客得到各適其適既選擇。但事實上入面陰暗得黎好焗,我去果晚係成間鋪十幾人,果個部分都冇人坐。評分:2分(5分為滿分)服務:餐具提供:比茶餐廳更差. 兩個人黎全程只俾一人餐具。食肉類會冇刀供應,飲湯冇湯匙。更加唔好講係碟呀、碗呀咁啦。(如果話多人,忙得滯冇時間逐檯理我都唔介意,但好明顯唔係!)侍應:內部座位係冇侍應長駐既,
環境:
我係去5/F既。
格調普通,全鋪白色裝修,OK乾淨
冇露台,設了度牆去分隔連接開放式廚房既餐檯部分。
唔想受煙既我地梗係坐分隔左既入面(內部)檯。
評分:2分(5分為滿分)
服務:
餐具提供:
比茶餐廳更差. 兩個人黎全程只俾一人餐具。
食肉類會冇刀供應,飲湯冇湯匙。
更加唔好講係碟呀、碗呀咁啦。
侍應:
內部座位係冇侍應長駐既,要點菜除左行出去搵人之外就係靠侍應做主動。
(不過點完第一輪之後就冇晒呢個服務,
以我所見,侍應除左送菜之外我冇見過佢地入過黎服務客人)
惠顧當晚,係位肥少少既女侍應幫我地點菜,咁我都無講隱瞞啦,當晚佢既服務水準係好差。
我地點左一個Dinner Set,
我唔係好記得佢有冇寫跟意粉定飯啦,但侍應冇提過我,驟眼睇亦都搵唔到有關方面既資料。
(呢個如果係我睇漏眼,就唔關侍應事,如果唔係就真係要檢討下。)
跟住我點左個星座飲品,我講完個飲品名佢唔知係咩野黎。好,又俾你搵Menu直落單,我都唔介意。但話到俾我知係你做唔足功課。
跟住嗌甜品:
我先問佢蛋糕大小,佢話件件都係好細件架啦,唔會大得去邊。(不耐煩語氣)
問佢Chocolate mousse凍定熱,佢不勝其煩地說全間蛋糕都係凍的,冇熱既。(問下姐,客人唔熟你餐廳運作架)
最後揀左拿破崙,
問佢有咩生果揀(餐牌上果件拿破崙既相呢就有四大生果:奇異果、芒果、桃、士多啤梨)
,佢話唔知,問下先知,好,又當你功課做唔夠。
問完同我地講(節錄):「Fixed死左,冇得揀,大約有士多啤梨果D啦。」
嗌完之後5分鐘唔夠,主菜都未到(我嗌完SET DIN先嗌),佢就急急腳成碟車埋黎,講聲係乜都懶,仲要好火咁。
睇左我地兩條友5分鐘都唔肯定呢個係乜黎既,初初以為係前菜,原來就係果個拿破崙!
生果:有4粒比提子乾大少少既芒果乾響面,乜都冇,仲差過聖安娜。
好心你,唔知就自己去睇下雪櫃啦,做少少野都懶!
邊有人主菜都未上上甜品架,你估酒樓,客多到Take Care唔到咩!
真係唔知佢失戀定有絕症,分明唔想撈咁款。
學劉華講句:「而家今時今日咁既服務態度,聽執笠啦!」
評分:1/4分(5分為滿分)
跟住講到Main Point,亦都係我去既理由。
食品質素:
點Set後,餐湯係羅宋湯。(以呢度既服務,當然我係黎到先知係冇得揀+ 咩野黎啦下)
羅宋湯
評語:好淡口,好多芫莤,入口有微苦澀,味道不比茶餐廳餐湯好。
不久,牛仔骨伴西蘭花上桌(今次有講菜名啦),
不過黎到我先知係伴意粉。
牛仔骨伴西蘭花(隨燒汁)
評語:老實講一句 - 好難食。
何出此言?
牛仔骨:
有一舊,10cm長左右,5蚊硬幣厚薄,
食得飽人我切!咬落去好韌,冇刀,切唔到牛仔骨中間位,咬一啖就食完!
Cafe仔,我唔期望有咩入口即溶,齒頰留香既效果,
但味道真係好普通。
燒汁:
食落去似稀釋版麥記雞翼汁,,酸甜得黎唔香口,亦唔開胃。
西蘭花:
9成9搵火烚定,冇味我唔怪佢,佢懶醃/落鹽姐,
一咬落去好似食薯仔咁,唉。
烚兩舊細細既西蘭花都搞成咁叫人點再幫襯你呢?
意粉:
同西蘭花差唔多,好"林",冇咬口,好淡口但略甜,茶餐廳感覺。
最後呢碟野我食左舊牛仔骨同鬆散既蔬菜纖維後即刻罷食抗議,對此我對欠發達國家既飢民致歉,我一定會捐錢俾你地去補償返我今次既罪孽。
甜品:
如上文提及,拿破崙係我地另點既甜品。(set din冇跟/冇得配,需要另點。)
拿破崙:
與相片嚴重不符. 相片係多層的酥皮面上夾雜著各種生果,鋪滿面層,黎到只有4粒芒果乾響面。
酥餅裡梅花間竹的夾著粟子茸,芒果粒,入到口,
粟子茸方面,
完全冇粟子香, 唔新鮮我唔介意,
但入口帶少少肉桂(?)及雪味, 口感同賣相都好似現成貨(一唧即食果種) , 令人冇乜想食既衝動。
酥皮層方面,
好軟身,冇乜咬口同香味,同粟子茸味道差唔多,仲有微酸,我同友人異口同聲嘆難食,相信無需多講。
(餐牌講明:「此餐廳供應的蛋糕是由高級廚師每日新鮮製造,並不可與市面的冷藏蛋糕相比。」, 真係恕我直言,信你就蛇都死。)
評分:1分(5分為滿分)
價錢(抵食度):
是日俾左$122元,一個SET Din 一個甜品,僅此而已。
(好在我朋友冇嗌,如果唔係真係一地眼淚。)
評分:1/4分(5分為滿分)
原本我都諗住冇你地講得咁差,見呢排D評語都唔錯。
結果去完,見識到「地獄CAFE」既恐怖,表面光鮮,內裡猙獰。
以後請我都唔去,真係食又死唔食又死。