2019-04-08
唔係地膽朋友帶路,都唔知道原來君臨海域酒店隔離有間咁有特色嘅西班牙餐廳! 門口係非常有型嘅霓虹燈做主要裝飾,入面嘅枱櫈都係高枱櫈為主,而且同樣貫徹始終以霓虹燈為裝飾,簡潔卻甚具特色!棒棒鵝肝賣相有啲似平時食開嗰種糯米糍, 伴碟同埋包圍住鵝肝嘅係開心果碎, 而鵝肝係用白酒煮過口感同用煎嘅煮出嚟嗰種入口即溶嘅口感唔同, 有啲咬口之餘鵝肝味仲好濃而且唔會膩, 完全一改我對鵝肝嘅食法!薄切慢煮八爪魚醬汁係以番茄醬、橄欖油同香草而成 ,啱啱放上枱已經聞到香味 八爪魚薄薄一片, 唔韌口仲好腍添! 味道帶點鹹香同微酸,做前菜真係一流!🤟🏻巴塞隆拿式烤紅蝦西班牙紅蝦重點係蝦頭,果種濃縮嘅鮮甜,配合惹味嘅配料,蝦豪令人上癮回味!而蝦身嘅肉質亦嫩而不散, 蝦殼亦脆身到可以連殼食😋炸西班牙小青椒 小青椒油潤光亮,入口不膩,調味簡單,但卻鹹香惹味,佐酒一流!🙌🏻西班牙海鮮飯海鮮如大蜆、蝦同青口全部都好新鮮,而飯底係傳統嘅濕潤口味,飯粒分明又煙韌,加埋特色忌廉同檸檬嘅調味,濃香得黎又不缺清新,好味得黎性價比都幾高!👍🏻
棒棒鵝肝
薄切慢煮八爪魚