The Pantry既pancakes一向都係我食鬆餅既首選因為佢既pancakes鬆軟得黎 又唔會好似梳乎厘咁入口即溶 冇左原有既口感食起黎會帶點實在口感 但又不失鬆軟♡係會飽肚既pancake類型!今次同友人再黎食 本來想試72% dark chocolate pancake但最終因為怕會太甜 都係揀番穩陣之選-tiramisu味另外為左係食甜品前先打一打底 我地仲叫左個燒喇沙春雞開心 sharewaiter知道我地係2個人一齊食個主食 就預先準備好碟俾我地 服務值得一讚而且等候上菜既時間並唔耐 過左大約15分鐘就黎到..未食之前就已經聞到好大陣既喇沙味 頓時令人胃口大開擺盤亦好細緻 除左有烤到外皮香脆既雞肉外仲配左唔少新鮮既蔬菜 例如薯仔、車厘茄、荷蘭豆、彩椒、洋蔥絲!!♡色彩豐富之餘 亦令人覺得好健康!而且為左墊油 減輕油膩感 雞肉下面仲擺左一d炸米粉友人表示搭配住喇沙汁同洋蔥絲食又幾香口惹味送上黎既時候雞肉已經預先切成二等份所以我地share時亦非常方便雞肉本身並冇落太多既調味 主要係靠喇沙汁黎搭配個汁本身並唔太辣 反而有d似沙嗲汁既味道 較為香甜 相信唔嗜辣既人士都可以一試

食起黎會帶點實在口感 但又不失鬆軟

係會飽肚既pancake類型!

但最終因為怕會太甜 都係揀番穩陣之選-tiramisu味

燒喇沙春雞伴炒薯仔加雜菜

而且等候上菜既時間並唔耐 過左大約15分鐘就黎到..
未食之前就已經聞到好大陣既喇沙味 頓時令人胃口大開

所以我地share時亦非常方便

雞肉本身並冇落太多既調味 主要係靠喇沙汁黎搭配
個汁本身並唔太辣 反而有d似沙嗲汁既味道 較為香甜
相信唔嗜辣既人士都可以一試
美中不足既係喇沙汁既份量有d少 食到後期開始出現唔夠汁既現象
而且整體黎講雞肉既肉質都比較乾同嚡 只有某d位較為嫩滑 有d失望!!
至於伴碟既蔬菜同樣冇太多既調味 應該係想呈現出天然既食材味道 以免喧賓奪主
味道自然屬正常 無太大驚喜..
不過畢竟呢到都唔係主打熟食  而係甜品 所以亦不能要求太高
~

食完主菜後 waiter就主動幫我地換走d碟同餐具 好讓我地食甜品 好細心!!
由於我地食主菜期間已經預先order定甜品
所以食完主菜冇耐就有得食

(如果唔想等太耐記得要提早落定order 畢竟製作時間至少都需要30分鐘喔!!)

tiramisu on pancakes

tiramisu pancake一黎到就已經非常香咖啡味

鬆餅質地一如以往咁fluffy 輕輕郁下隻碟就已經有震騰騰既視覺效果 非常吸精

面頭有一大pat灑滿可可粉既tiramisu醬 亦係全碟pancake既靈魂所在♡
醬加左大量既marscarpone cheese 濃稠得黎又唔會膩 口感非常輕盈~~
而且仲有唔少燕麥松子仁 令整個甜品既口感更為豐富!

加上整體甜度唔高 令人食完一口又接一口

如果想味道會更加昇華 仲可以搭配伴碟既cream同咖啡糖漿食!!!♡♡
至於伴碟既水果亦好新鮮 可以解解膩~~

食完pancake我地仍然未夠喉

仲叫多左個甜品 - choco oreo waffle♡♡
choco oreo waffle

估唔到The Pantry除左鬆餅以外 窩夫亦非常出色!!
比起鬆餅 窩夫既等候時間較短 但黎到依然係熱辣辣
有別於坊間既朱古力窩夫 佢既窩夫朱古力味非常濃厚
唔單止聞到仲食得到

面頭除左有糖霜、朱古力醬外
仲有一球連cone上既雲呢嗱雪糕加兩個忌廉球 味道非常多元~~
忌廉既質地較為實身 應該係以oreo餅碎加 marscarpone同cream打成 好有口感~

而且味道唔會太甜 反而係兩塊原塊既oreo餅味道會較甜

唔嗜甜既人士可要注意喔!!

整體黎講 The Pantry既甜品確係一流♡
甜食控快d黎試下吧~~
你一定會好滿足!!!
題外話/補充資料: The Pantry係以iPad黎落單,可以直接睇到食物既相,方便落單♡ 而且實際食物同相可以話係完全冇分別~值得一讚!!
2018-09-08
tiramisu on pancakes