2019-04-06
朋友約飲咖啡,原本訂咗喺尖沙咀,但係心情麻麻但又唔想放朋友飛機,就建議改地點。其實又想遊吓車河散吓心,咁啱又喺車友搵食Group到見到大埔有間特色Cafe,於是就同朋友提議由尖沙咀改為大埔。喺油塘接咗朋友上車後就直接入咗大埔,其實Forest Cafe位置都算易搵,但係門口嘅招牌太細都Miss咗個路口,對於第一次黎嘅朋友都好易錯過咗個入口...泊好車之後,望吓四周圍嘅環境已經覺得好舒服好Relax,而且中午時間落完一場大雨,入喺雨木包圍之吓聞落嘅空氣覺得好似特別清新咁。職員安排座位比我地之前,都有問吓我地想坐喺店內還是店外,我見個天又停咗雨,而且又唔曬,就選擇咗坐喺店外帳篷嘅位置。不過坐低後,店員就同我地道歉,話所有麵包類嘅食物都已經售罄,不過無所謂,我都無胃口食包,不過職員嘅服務態度幾好。Menu都幾有特式,所有食物都係用即影即有相拍低再放喺相簿最後我哋點左一杯柚子梳打、一杯Cappuccino、一件Cheese Cake、一碟大菇沙律。柚子梳打我幾鍾意,唔會太甜。而沙律菜我鍾意佢地唔係用凱薩沙律醬,係用咗醋,而個大菇都煮得好香。芝士蛋糕都好滑。同朋友傾吓傾吓都傾咗兩個幾鐘,職員又唔
Menu都幾有特式,所有食物都係用即影即有相拍低再放喺相簿
柚子梳打我幾鍾意,唔會太甜。
芝士蛋糕都好滑。
同朋友傾吓傾吓都傾咗兩個幾鐘,職員又唔會好似出面市區嘅Cafe係咁埋黎收野示意迫我地走。
最驚喜係呢到見到有松鼠🐿️原來店主整咗塊板,上面放咗D花生喺到比佢地食。
果然好森林Feel呢!