2016-06-16 1343 瀏覽
香港人對加連威老道呢個名絕對唔陌生,因為曾經係香港人購物熱點。而家雖然無以前咁熱鬧,但仍然充滿人流。知道最近果度起左間酒店,而低層就屬於餐廳部分,於是就約埋朋友一齊去見識下。一入餐廳,已經比佢個環境吸引。餐廳叫Urban Park,室內環境夠"urban"。裝修既感覺有氣氛,相信係呢個環境,無論食野定傾計,都係好舒適。望出出面,室外環境夠"park"。先見到綠色既草地,行出去,原來室外部分被餐廳裝修成戶外花園,除左有枱,仲可以係戶外野餐。店內既擺設同樣好有特色。襯番呢個環境,當然餐牌一定有酒,另外仲有各樣既食物。Fresh "tea pot" bouillabaisse soup店員先將海鮮擺到枱上,再將湯,倒入海鮮之中,形成一個海鮮湯。湯嘅味道十分濃郁,略帶杰身,但唔係味精嘅咸口,係鮮味。海鮮之中,尤其以蝦最為突出,大隻得嚟,咬落爽口。Black truffle parmesan fries黑松露薯條,餐廳用左幼身嘅薯條。自己比較喜歡食粗身薯條,因為更實在同埋更有口感。不過面頭嘅黑松露好香,用薯條沾一沾再食,味道一流。Atlantic blue crabmeat pumpkin fl
店內既擺設同樣好有特色。
1976 瀏覽
襯番呢個環境,當然餐牌一定有酒,另外仲有各樣既食物。
Fresh ''tea pot'' bouillabaisse soup
Black truffle parmesan fries
Atlantic blue crabmeat pumpkin flan
外型好似係一個黃色布甸,其實係蛋嚟嘅。相信蛋能夠以呢種形態出現,一定要下好多功夫。因為如果溫度太高,會令到蛋大熟,失去滑口嘅感覺;如果溫度太低,但又會唔夠熟。將蛋切開,再望望裏面,可以見到裏便嘅蛋同樣係真材實料,唔係得外表。進食時,蛋入口舒服,十分滑口。
Whole boston rock lobster tail pasta
製作精美既龍蝦意粉,龍蝦既味道未食已經係我個鼻徘徊,加上上面有黑魚子,有如畫龍點睛,錦上添花。龍蝦部分相信不用多講,已經知道真材實料。

比較想帶出意粉,因為一般龍蝦意粉既"龍蝦"同"意粉"都貌合神離。但今次食到既係龍蝦汁同意粉既終極合體,我相信佢既成功係歸功於廚師處理意粉既時候所下既功夫。充份利用龍蝦脫殼後既殼,加入其他材料,再煮出龍蝦汁再加入意粉,令意粉充份吸收所有精華同味道。所以,當我食意粉既時候就有如食龍蝦既味道一樣。
Roasted beer can chicken
雖然自己之前已經食過直立式燒雞,但係啤酒燒雞就第一次食。見到直立既燒雞我冇咩特別既感覺,反而對雞籮友位既啤酒罐十分好奇。起初以為啤酒罐用作支撐雞,原來雞既製作係用到罐內啤酒。當然有一刻我諗過雞會唔會有好勁啤酒味,好彩又無。呢隻雞雖然大隻多肉,但火力均勻。除外皮金黃色,內裡雞肉亦係熟透。

旁邊有個樽裝住不明物體,細問之下,原來係將雞汁原汁原味倒入樽仔,所以食雞既時候可以將雞汁滴幾滴落隻雞度,提升味道。
12hrs slow-cooked suckling piglet
睇名已經知呢隻豬有排整,要慢煮12小時,慢工出細貨。夾起豬睇睇,皮薄多肉,散發陣陣豬香。稍為好奇旁邊似青檸雪芭既物體,店員話呢個係用新鮮茴香整既茴香蓉。先就咁試一口茴香蓉,味道清清地,配埋豬一齊食,感覺就好似美女與野獸。
(55c Belgium) motlen lava chocolate pudding
一向愛朱古力既我,甜品好自然揀左心太軟。由中間稍稍切開,入面既朱古力醬流出,由朱古力醬既質感,可以睇到火力控制得幾好。將雪糕同心太軟一齊放入口,果種冷熱交融既感覺複雜又和諧。

同呢個心太軟一樣,Urban Park呢間餐廳,一個地方,兩種感覺。城市同花園,我以為拉唔埋既兩樣野,原來可以同時並存。
2016-06-07