2004-03-16
KC兄,估唔到一個scone就令到你試食左咁多野.睇黎我都幫手振興左香港o既經濟.我係面包癡,所以閒時都會睇下有關o既書,magazines,研究下各種包o既歷史,同埋去港九新界o既面包店研究下同埋試下唔同bakers o既面包.你話我執著又好,死撐都好,面頭有十字o既包叫"十字包", 係香港面包店裡面好傳統o既包, 半山新藍塘,北角樂群,以前灣仔波士頓餐廳...都有得賣. 佢係咪由英式scone演變出黎,我唔知,但係at least我唔見有人會拎十字包黎搽果jam或clotted cream.你話都係用蛋,flour...試問有邊個面包唔係用呢d原料?不過"大班"可能有d取巧,佢個scones o既recipe似十字包多過英式scone,不過佢就取名做scone. 所以或者我應該講,大班係識得為自己o既面包取名scone o既港式面包店先鋒.如果有咩冒犯o既地方,請見諒.
如果有咩冒犯o既地方,請見諒.