2024-12-20
一向好少嚟堅尼地城呢邊,咁啱今日經過,見到呢間餐廳氣氛好好,感覺好chill,咁就一於入去坐吓啦。呢度嘅環境真係好外國feel,而且職員都係外國人,好似突然逃離咗香港咁呀。我哋就揀咗個dinner set for two,好平嘅價錢已經有好多嘢食可以試,性價比非常高。首先,我哋試咗「小食拼盤」,當中包括咗煙三文魚、炸雞肉餅同埋新鮮炸魷魚。煙三文魚切得非常薄,每一片都充滿咗鮮味同油脂嘅香氣。炸雞肉餅外皮酥脆,內裡肉質嫩滑,多汁而唔油膩。新鮮炸魷魚嘅外皮脆口,內裡保持住鮮嫩,每一口都能夠感受到魷魚嘅彈牙同鮮味。呢個拼盤真係一個非常出色嘅開場白,令人對接下來嘅主菜充滿期待。接住上菜嘅係「白菌、香腸、意大利辣肉腸pizza」。呢款pizza嘅底皮薄而脆,香腸同意大利辣肉腸嘅味道濃郁,每一口都充滿咗香料同肉類嘅美味。白菌嘅加入令到整個pizza更加有層次感,菌菇嘅鮮味同肉腸嘅香氣完美結合,配搭得好好。之後上菜嘅係「意大利蘑菇雞意粉」。呢道意粉嘅麵條煮得非常恰到好處,每一口都充滿彈性同嚼勁。蘑菇同雞肉嘅搭配非常完美,蘑菇嘅鮮味同雞肉嘅嫩滑令到整個意粉更加美味。醬汁濃郁而唔會過重,每一口都充滿咗濃濃
之後上菜嘅係「意大利蘑菇雞意粉」。呢道意粉嘅麵條煮得非常恰到好處,每一口都充滿彈性同嚼勁。蘑菇同雞肉嘅搭配非常完美,蘑菇嘅鮮味同雞肉嘅嫩滑令到整個意粉更加美味。醬汁濃郁而唔會過重,每一口都充滿咗濃濃嘅意大利風味。呢道菜絕對係我嘅最愛之一。
最後,當晚嘅甜品係「Tiramisu」。呢款Tiramisu嘅質地非常綿滑,每一啖都充滿咗濃郁嘅咖啡同可可味道。蛋糕同忌廉嘅比例非常均衡,令到味道更加豐富同立體,而且甜度適中唔會過甜。
而且仲有即磨咖啡任飲,啱晒鍾意飲咖啡嘅人。呢間餐廳質素好高,而且價錢唔貴,啱晒拍拖嚟呢度chill下啊。