2022-11-18 92 瀏覽
講起辣,中國有辣椒油,韓國🇰🇷代表係人人都識嘅酸甜辣醬 墨西哥🇲🇽辣到我噴火嘅Salsa而泰國🇹🇭最出名係拉差連美國🇺🇸呢個速食國都總有一支Tabasco喺枱面咁咁咁,仲有葡萄牙呢個菜系呢?比較少聽,如果你聽過佢哋嘅地道菜Piri Piri chicken ,其實Piri Piri就係 #Portugal 🇵🇹 嘅辣椒醬汁!‑ ‒ – 餐廳由中環開到入堅尼地,主打正宗葡國菜。相比中環分店,Ktown店位於最尾嘅轉角位置,選址較幽靜;裝潢佈局亦精緻好多,所以想食得有情調啲個人建議可以嚟新店試試。餐廳刻意劃分一個小角落出售葡萄牙嘅乾糧雜貨包括用餐時食到嘅sardinhas、脆麵包、紅白酒同薯片等等。‑ ‒ – 當日主要係完食,簡單start 係 sardinhas bread dip,大厨好可愛,用悄悄話同我哋講分別有made in China 同 made in Portugal兩款toasts,等我哋自己用味蕾去分辨。後者加咗olive oil 同Piri piri,風味明顯更勝Chinese version😂。主菜係統菜餚portuguese beef skewers,食肉獸表示相當
講起辣,中國有辣椒油,

韓國🇰🇷代表係人人都識嘅酸甜辣醬

墨西哥🇲🇽辣到我噴火嘅Salsa

而泰國🇹🇭最出名係拉差

連美國🇺🇸呢個速食國都總有一支Tabasco喺枱面

咁咁咁,仲有葡萄牙呢個菜系呢?比較少聽,

‑ ‒ –

餐廳由中環開到入堅尼地,主打正宗葡國菜。

‑ ‒ –

主菜係統菜餚portuguese beef skewers,食肉獸表示相當滿意!醃牛肉入味,厚薄適中juicy唔乾柴,base有齊飯、薯條同沙律菜,好friendly!

甜品就係經典嘅葡撻,葡國人傳統會配一shot甜酒再加少少肉桂粉嚟食。葡國嘅口感同我理解嘅葡式蛋撻好唔同,偏向似牛油皮,蛋漿冇流心反而相當結實,焦糖面似食緊ceram brulee。另一款Queijada de Cenoura - K-Jada Carrot南瓜口味好有驚喜(可能因為個人鍾情食南瓜 XD)