2022-08-01
#荃灣 🖥🖱去荃豐中心地下樓層買電腦線, 見到有間新開小店, 順手買個外賣返公司食! 其實店外有坐位供堂食, 但當日人多滿坐, 就唯有外賣啦! 🐥食品選擇不少, 有雲吞、酸辣湯、炸醬、麻辣口水雞、飯、麵、烏冬等, 最特別莫過於郁香鴨! 但因為回公司要坐車有一定距離, 唯有下次再試! 🥟擔擔雲吞 $42 ~ 身為北方人的我, 雖然未返過鄉下, 但從小就好喜愛食雲吞、水餃! 店主推介擔擔雲吞, 粒粒自家包, 就連麻醬都是自家制….未食已聞到超級香! 雲吞料料飽滿, 食落夠 Juicy, 皮夠薄又滑! 因為我是外賣, 所以湯另上, 返到公司將湯加熱, 淋上雲吞撈均即可! 我試過唔加湯當撈雲吞食就有點咸, 喜愛濃味的也可一試! 🐄滷水牛腱拼金錢肚飯 $46 ~ 看似小小的一碗, 實質男仕都夠飽! 滷水汁不會過咸, 牛腱及金錢肚滷得入味, 亦炆得夠腍, 無筋無羶味, 食得出的用心, 讚! 🍹再來一杯店主自家制酸梅湯 $18 ~ 店主推介, 夠冰凍, 超濃郁, 從未在食肆飲過如此濃郁的酸梅湯, 激讚! 酸酸甜甜超醒胃, 好適合超炎熱的這個時候! 飲上一口已經透心涼! 必點!