2023-01-12 1812 瀏覽
NUTTEA 📍旺角彌敦道688號旺角中心1樓F52號舖📍中環 銅鑼灣 金鐘 尖沙咀 葵芳 九龍灣 新蒲崗 沙田 大埔 荃灣━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━nuttea主打堅果奶蓋 堅果奶茶等 適合乳糖不耐受人士或對飲食有要求嘅人 不過普通人都當然可以買嚟飲 因為佢嘅奶蓋比起有啲傳統奶蓋更加好味🤩我好鐘意佢嘅奶蓋比較潔身嘅口感 用匙勺嚟食就可以感覺到濃濃堅果味 又帶有少少鹹香而最後攪勻後又會係茶香中滲透淡淡嘅堅果香✨甜度嘅話對我嚟講微糖就啱啱好━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍫 伯爵朱古力堅果奶蓋茶 $48▶︎ 朱古力堅果奶蓋比起原味會多咗可可香 朱古力味都幾出🫶🏻 第一次飲到嘅時候真係幾驚艷😲▶︎ 齋飲茶底焙茶香係有嘅 不過撈咗奶蓋嘅話就冇咁明顯▶︎ 即使撈勻變咗奶茶都會有可可香 堅果香 茶香👍🏻好味指數:●●●●●━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍓 粉好莓果堅果奶蓋茶 $47▶︎ 原味堅果奶蓋配上士多啤梨水果茶底 莫名地都幾夾😙 ▶︎ 果茶係食到果肉亦有少少沙冰感 酸酸甜甜為主 所以整體幾清爽 不過加埋奶蓋又多返濃厚嘅口
NUTTEA

好味指數:●●●●●
伯爵朱古力堅果奶蓋茶

🍓 粉好莓果堅果奶蓋茶 $47
▶︎ 原味堅果奶蓋配上士多啤梨水果茶底 莫名地都幾夾😙
▶︎ 果茶係食到果肉亦有少少沙冰感 酸酸甜甜為主 所以整體幾清爽 不過加埋奶蓋又多返濃厚嘅口感
好味指數:●●●●◐
粉好莓果堅果奶蓋茶

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🍵 焙香堅果奶蓋烏龍茶 (已下架)
▶︎ 焙茶堅果奶蓋比起原味又真係唔同 雖然焙茶香味不重 但嗰日試比起原味多咗酸澀感同油感 未必人人接受到 可能都係佢下架嘅原因之一🥲
▶︎茶底就係一如既往地清新 茶味都幾出
好味指數:●●●●○
焙香堅果奶蓋烏龍茶

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🍍 菠蘿堅果奶蓋茶 (已下架)
▶︎ 菠蘿同奶蓋就唔係特別夾 感覺酸度較高嘅菠蘿淨係適合行清爽style
▶︎ 同樣都係有沙冰 不過呢款嘅茶香不太明顯
好味指數:●●●◐◯
菠蘿堅果奶蓋茶

🫖 烏龍堅果奶蓋茶 $36
▶︎ 最basic嘅組合 不過飲多咗花款 翻轉頭飲最原始嘅堅果奶蓋純茶 最能感受堅果同茶香
好味指數:●●●●◐
烏龍堅果奶蓋茶