2018-09-10 2098 瀏覽
星期日嚟到深水埗B出口,就係公和隔離的一家新開拉麵店,前身就係一家正宗印度薄餅店。其實都開咗一段時間,不過遲遲都未有機會去試一次,因為每次去都見到有人龍。今日未六點就去到,點知都一樣係要排3-4張枱,唔算等咗好耐(15分鐘內)只係企喺街出面有D熱。入到去發現其中主廚係日本人,其他職員都係本地年青人,一睇餐牌款式不多,3款湯底配不同配料,有泡菜、紫菜粟米、多叉燒等。最正係可加麵底,可解決小朋友食唔哂的問題,而且設有兒童餐(不過我覺得貴過個大人拉麵就太過了,如果可以平番少少就好)兒童餐一出來就感覺超可愛,估唔到一家小小的拉麵店都有兒童餐,不過起初以為好少嘢,因為只見一個bearbear蓋着的碗。原來一層一層可以打開,由上而下有布丁、炸雞塊溫泉蛋等餸、最底層是拉麵,再加杯橙汁。大人就點了碗加了麵底的紫菜粟米叉燒拉麵(仲可以選擇走溫泉蛋就減$10)還點了支蜜瓜味汽水$20,味道還可以。再點一個極上叉燒拉麵,就是多幾倍叉燒。先講拉麵,真的超爽彈牙,麵條好分明,真係食完一啖立即想食下一啖。醬油味湯底不會過鹹,叉燒真係好軟身好滑,吸上湯汁吃更好味。溫泉蛋有炭燒香味(我都唔知真定假,但真係食入口就有種

還點了支蜜瓜味汽水$20,味道還可以。

再點一個極上叉燒拉麵,就是多幾倍叉燒。

醬油味湯底不會過鹹,叉燒真係好軟身好滑,吸上湯汁吃更好味。

溫泉蛋有炭燒香味(我都唔知真定假,但真係食入口就有種香味)

食過咁多日本拉麵,感覺這家真係好好食,值得再去。
2018-09-09
15 分鐘 (堂食)
  • 溫泉蛋