2018-01-23
本身放學買左KFC,但大小姐食完都話唔飽,唯有再出去食下午茶啦。其實如果只係食公仔麵,我寧願喺屋企煮,但大小姐今日竟然話想食雞髀,好啦就你一次啦。腸蛋面,唔知可以點形容,應該係好味嘅,因為大小姐成日都話要黎食麵,我就最欣賞隻蛋,生熟岩岩好,唔油膩、又有厚度。我嘅油髀西多,西多選用厚方包,所以半份就已經好夠,花生醬毫不吝嗇,厚厚嘅牛油已經半溶,散發住金黃色嘅光芒,立即加試糖漿大快朵頤,蛋香好重,炸製程度岩岩好,唔會好重油味,減少罪惡感。而雞髀浸得入晒味,聞都聞到夠香濃,大大隻啖啖肉,但大小姐不停催趕,唯有切晒啲肉俾佢,自己就食啲骨位......燊光下午茶餐選擇比一般餐廳多,而且份量都多,所以我地經常等兩點叫茶餐當午餐食,平幾蚊又多選擇!