2024-10-04
今次嚟到尖沙咀嘅Sake Bar🍶同樣地都係一間品嚐sake嘅小酒館😍地方雖小,但當大家聚集一齊嘅時候就會好有氣氛🥳如果對於選擇sake有困難的話,佢哋會有唎酒師註場🍶為你提供一切解答💬除咗介紹唔同嘅酒品之外,對於清酒嘅任何疑問佢哋都會盡量去答大家,而且仲幾詳細🫢當晚就飲咗5款,每一款嘅產地、甜度、米香,造酒都會有唔同😲唔試過真係唔知邊款最啱自己😆🪐 寫樂 純米吟釀 播州山田錦🪐 北島 タコブルー TACOBLUUUE 純米吟醸🪐 寒菊 True White 純米大吟釀🪐 仙禽 甲蟲(かぶとむし)🪐 MAGNI FIQUE 躍§🪐 山葵八爪魚🪐 燒白飯魚干因為呢個場合主要以酒為主,所以佢哋會有唔同嘅佐酒小食俾大家選擇😋咁我哋就揀咗兩樣比較輕盈啲嘅,因為之後仲打算食其他嘢🤭§🪐 燒鰻魚燒過嘅鰻魚會多一份香口感,加上鰻魚好厚肉,配埋佢嘅蒲燒汁,食起上嚟特別有質感👍🏼§🪐 吉列豚肉燒面頭炸到脆卜卜嘅豚肉扒帶來一點驚喜🤭炸粉唔算太厚,內裡肉質軟腍又唔乾身👍🏼配埋佢酸酸甜甜嘅醬汁食亦唔會好腬!§🪐 油揚豆腐所選用嘅豆腐係滑嘟嘟🤩要輕力夾,如果唔係好容易會整爛🤣醬汁唔需要太重味,咸咸哋襯托一下就夠
🪐 寫樂 純米吟釀 播州山田錦
🪐 北島 タコブルー TACOBLUUUE 純米吟醸
🪐 寒菊 True White 純米大吟釀
🪐 仙禽 甲蟲(かぶとむし)
🪐 MAGNI FIQUE 躍 §
🪐 山葵八爪魚
🪐 燒白飯魚干
因為呢個場合主要以酒為主,所以佢哋會有唔同嘅佐酒小食俾大家選擇😋 咁我哋就揀咗兩樣比較輕盈啲嘅,因為之後仲打算食其他嘢🤭 §
🪐 燒鰻魚
燒過嘅鰻魚會多一份香口感,加上鰻魚好厚肉,配埋佢嘅蒲燒汁,食起上嚟特別有質感👍🏼 §
🪐 吉列豚肉燒
面頭炸到脆卜卜嘅豚肉扒帶來一點驚喜🤭炸粉唔算太厚,內裡肉質軟腍又唔乾身👍🏼 配埋佢酸酸甜甜嘅醬汁食亦唔會好腬!
🪐 油揚豆腐
所選用嘅豆腐係滑嘟嘟🤩要輕力夾,如果唔係好容易會整爛🤣 醬汁唔需要太重味,咸咸哋襯托一下就夠🤤
🪐 一夜干
燒一夜干係我個人比較鍾意食嘅一道菜式🐟可能因為係本身好鍾意食魚嘅關係🫢 調味唔需要特別多,因為咁樣先可以食到魚嘅鮮味😋如果怕太單調,輕輕加啲檸檬汁吊一吊味就夠👍🏼
🪐 雞皮
🪐 雞腎
🪐 雞胸軟骨
🪐 煙肉年糕卷
🪐 冬菇
🪐 燒飯團
除咗推薦菜式之外,呢度另一個主打就係串燒😋 串燒都係另一樣好啱送酒嘅食物🍶款式唔算特別多,不過都夠晒大家邊飲邊食🤪 我哋嗌咗幾款試吓,因為實在有太多嘢食,所以都唔敢亂嚟😆 水準又唔差喎, 專注係sake嘅發展同時都不忘食物嘅出品,值得一讚👍🏼
🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟