2016-04-13 269 瀏覽
自從上次有朋友介紹過香港有墨西哥的素食,我一直都好想去食,不竟素食愈來愈多元化,唔會再局限只有中西式咁outdate,今次男朋友又帶我去食好西啦。黎到灣仔囍帖街附近的大王東街,開左好多新嘅餐廳,當日男友帶我黎到Verde MAR,餐廳內嘅佈置充滿墨西哥的佈置,仿如置身當地,悠閒地享受著當地的美食。墨西哥最出名食嘅唔淨止佢嘅米脆片同墨西哥卷,仲有好多你意想不到嘅好野食。餐廳內的飲料唔都不算太貴,價錢絕對可接受,雖然小喵之前食完Angelina,誓神劈願話短期唔會再飲朱古力,但Verde MAR的Chocolate就係有一種吸引力,用上墨西哥的朱古力粉沖調而成,但入口卻有種種的肉桂香及米漿的味道,相反朱古力味不太濃,比起Angelina,Verde MAR的Chocolate更容易讓人接受。呢度嘅墨西哥嘅脆片係homemade,味道少許咸,非油炸,焗得十分脆身,再配上新鮮牛油果醬,正,不過我就喜歡加入小小辣醬,令佢變得更為惹味。單是辣椒醬就有3款,最辣個款食到我喊啊。男友知我喜歡吃菇,所以點了傳統的蘑菇tacos。Tacos 入面有好多配菜,包括︰洋蔥、芫茜、蕃茄粒、仲有炒香菇,面上鋪上牛
自從上次有朋友介紹過香港有墨西哥的素食,
我一直都好想去食,不竟素食愈來愈多元化,
唔會再局限只有中西式咁outdate,
今次男朋友又帶我去食好西啦。

黎到灣仔囍帖街附近的大王東街,開左好多新嘅餐廳,
當日男友帶我黎到Verde MAR,
餐廳內嘅佈置充滿墨西哥的佈置,仿如置身當地,
悠閒地享受著當地的美食。
墨西哥最出名食嘅唔淨止佢嘅米脆片同墨西哥卷,
仲有好多你意想不到嘅好野食。

餐廳內的飲料唔都不算太貴,價錢絕對可接受,
但Verde MAR的Chocolate就係有一種吸引力,
用上墨西哥的朱古力粉沖調而成,
但入口卻有種種的肉桂香及米漿的味道,
相反朱古力味不太濃,比起Angelina,
Verde MAR的Chocolate更容易讓人接受。
Chocolate
再配上新鮮牛油果醬,正,
不過我就喜歡加入小小辣醬,令佢變得更為惹味。
單是辣椒醬就有3款,
最辣個款食到我喊啊。
Chips with Guacamole 米脆片配牛油果醬
男友知我喜歡吃菇,所以點了傳統的蘑菇tacos。
Mushroom Tacos
面上鋪上牛油果醬及芝士粉,
不得不讚的是炒香菇的味道很突出,濃濃的菌香,
醬汁也是店家祕製,帶一點檸檬的酸,十分醒胃,
好吃的食物 1 件就不太夠喉,我決定食埋男友的那份。
Mushroom Tacos
仙人掌汁小喵係台灣就飲得多,能排去體內毒素,加上潤腸功效,提高免疫力,總教人喜歡。
今次都係第一次食烤仙人掌扒,
呢個扒係Verde MAR必點菜之一,遠道從墨西哥空運過來,
廚師先要把仙人掌的四邊的皮及刺去掉,然後加點海鹽去烤,就能吃出食物的原汁原味。
Char-Grilled Cactus
仙人掌扒的質感切開後有點像蘆薈,肉質帶黏液,就是這種黏液能夠潤滑腸道,
入口帶微酸,質感有點像蘆薈,對吃素的小喵來說充滿驚喜。
Char-Grilled Cactus
印式的鐵板烤菜就吃得多,今次換來一個墨西哥式。
入面有洋蔥、三色椒、西蘭花及甘筍,面上撒有香濃的Mozzarella芝士。
Veggie Fajita
包上自家製的薄餅,配上辣椒汁,一口咬下去,蔬菜新鮮到在爆汁,慢慢留在手裡。
Veggie Fajita
最後送上我的最愛香蕉船,
自家製的雪糕球是用粟米及香蕉做,沒有日式濃濃的奶味,相反帶著香甜的粟米味道,
而 "船身" 是用墨西哥獨有的香蕉焗成,香蕉經過焗熟後,不會過淋及變酸,
帶著香甜的味道。
Banana Split with Homemade Ice Cream
總括而言,Verde MAR是中西式素菜以外的好去處,
如果朋友是好似小喵一樣食素的話,就一定會有驚喜。

2016-04-07
5 分鐘 (堂食)
Chocolate