2006-10-30
又到友人家中作客,蟹宴之前肚子空空如也,劇餓難擋之下,早一個站下車方為上策.於是去巴沙,來一碗喇沙.早聽聞過此店的老闆,係個靚女主人.看其年約四旬,依然可人.只係面上,帶點點風霜味.一身全黑簡約如Jil Sander連身裙去招呼客人,顯得幾有個性,還很富貴.感覺上,這個女主人,背後係有點history.其後將會拆蟹,同元蹄搏鬥,所以輕量一點,要個正宗喇沙,材料有豆卜,墨魚丸,蝦,魚片,獅蛤等等.先嚐其湯,並不如前文賀拔兄所言.可能大家口味不盡同.椰味都幾濃,係有點苦,源頭是否在面上磨碎的葉?材料也能吸收湯底的味.幾粒細獅蛤,非常鮮甜.單講用料,此店比外間好多星馬店認真,諗起有些無良商店,連人做蟹柳也夠膽死用,真係講起都無名火起.見其還有些炒麵條,雞飯,下次再來試試.就算食物略有不足,統統也能包容.因為,靚女大晒.唔恨得咁多.
見其還有些炒麵條,雞飯,下次再來試試.