2014-10-10
2043 瀏覽
果日同friend去食, 我唔多肚餓就淨係叫左杯野飲, 年輕嘅我就叫左杯士多啤梨latte, 就諗住一杯野一定粉紅色咁好靚仔咁上黎, 點知比我見到喱杯好似cocktail嘅野, 我開頭O左, 仲問個待應其實係咪上錯單, 佢答我無, 其實果刻都知杯野伏味甚濃咁佢都上左我無理由取消個order, 就鼓起勇氣篤支飲管落去試下, 佢一篤其實就係試緊最底層嘅士多啤梨糖漿, 好甜好難飲, 好似醫生開啲藥水味, 之後我發現好似係要搞混佢先飲, 不過我真係好蠢, 因為如果果刻我無搞佢嘅, 面頭果層都叫都仲有一杯正常嘅latte飲下咁搞混左佢就成杯野變到粉紅唔粉紅, 中間再夾住啲咖啡色嘅怪樣啦, 我一飲, 好分明嘅咖啡味同士多啤梨味, 你試到咖啡嘅苦同士多啤梨嘅藥水味, 根本二樣野就完全唔夾, 就係mixture, 永遠都只係mixture, 完全無可能變成compound(唔知有無串錯), 層次真係好分明, 杯士多啤梨latte一飲果下係先會比咖啡味侵占你成個口腔, 繼而有重後勁一野攻番啲士多啤梨藥水味上黎, 到你完啖野, 你都仲覺得啲餘韻係個口道唔肯走.附帶一提, 杯野啲冰多到震, 然後隻杯又好窄,
附帶一提, 杯野啲冰多到震, 然後隻杯又好窄, 二啖就飲完, 咁就4X蚊, 多謝惠顧