2019-03-13 185 瀏覽
朋友話帶我去食好嘢,但點估到位於後巷嘅港式士多最出名嘅會係日式蛋包飯呢!餐廳飯餐選擇不多,當日午餐有蛋包飯和另外兩款碟頭飯。這裡坐位比較少,午飯時候都要等位,所以不少人都選擇外賣。芝士咖哩蛋包飯 ($43)作為芝士迷的我,當然要試下加了芝士嘅蛋包飯。飯面的咖哩汁是那種味道偏甜、不辣的日式咖哩,蛋皮整得非常滑溜,完全唔鞋口。有別於一般的蕃茄飯底,蛋皮包着的卻是褐色的豉油雞肉炒飯,撈埋咖哩汁一齊食完全沒有違和感。可能比咖哩味蓋過左,蛋包飯的芝士味唔算太出,但芝士份量都落得好足,同朋友食到三分二已開始覺得有飽。大大碟嘅蛋包飯連凍飲都只係$43,如果係大商場入面食的話,同一份量嘅蛋包飯連嘢飲起碼都要6、70蚊,所以華記性價比非常之高。見到大部分食客嚟到都叫蛋包飯,可想而知已經成為左西灣河街坊嘅名物。

芝士咖哩蛋包飯 ($43)

• 咖喱蛋包飯