2019-03-25 125 瀏覽
西灣河係我心目中一直係一個美食天堂,除咗有太安樓之外,一定要推介呢間十分地道嘅咖喱蛋包飯。雖然我寫係士多,但其實佢又稱唔上係,因為基本上佢只得三樣野賣: 咖喱蛋包飯,芝士咖喱蛋包飯,肉燥飯。呢度最出名食蛋包飯,不過我怕漏,所以點無加芝士嘅蛋包包飯。一上枱賣相巳經好吸引,隻蛋軟綿綿咁,唔會覺得太生亦唔會太熟而導致太乾同硬身,食落十分嫩滑。咖喱汁唔係日本嗰隻,所以相對無咁甜,雖然我無加芝士,但因為蛋包飯入面都有d芝士喺度所以味道都比較濃厚。最有誠意係蛋包飯入面,個飯用左頭油炒過,所以好夠味,仲加埋雞肉,無肉不歡嘅我當然十分喜愛!不過最好加返杯野飯,因為個味道都算幾重。不過最後要講一講個環境,好地道,有大排擋嘅感覺,所以都會有烏蠅飛黎飛去,所以如果有潔癖嘅朋友就唔太推薦。

• 咖喱蛋包飯