2018-11-27
近日我聽得最多就係有人會問我:「夠唔夠食,食飽未呢?」 每次嚟銅鑼灣「鮨川 Sushikawa」食Omakase 由廚師發辦都一樣,有30多年經驗老到廚師,不停問我夠唔夠食,會唔會係我個樣真係好食得下啦~哈哈,不過食得是福,而且仲食咁高質日本料理,食多d omega-3魚油可保持青春美麗。 “鮨川”在銅鑼灣渣甸街66樓17樓,即係我哋排隊食黑糖珍珠同一條街,剛11月20號正式新開業大概七天,餐廳已有熟客嚟食足3天,仲要不是香港人,是韓國人,真係識食,好厲害呀。究竟佢哋嘅廚師發辦程序又會係點呢?我叫嗰個餐以壽司為主,次序係首先有3款前菜,再來6款壽司,之後1款燒物,再來餘下6款的壽司,慢慢一道一道由廚師安排,味道由淺入深,由軟綿綿到結實爽口,非常有層次感。前菜擺設得好精緻,有魚肝、明太子(扮西瓜有得意呀)同清酒雞肉。壽司頭6款就有(希望冇記錯名啦,有時真係好冇咁專業,款款刺身海鮮都會認識,盡記啦~錯了勿打,求改正)1) 左口魚 - 未食先聞到柚子香,入口香甜。2) 深海池魚 - 鮮甜爽口,魚味很重。3) 赤貝 - 上碟時郁架,超新鮮,爽甜可口。4) 石垣鯛 - 魚味開始濃,加埋柚子的清香
究竟佢哋嘅廚師發辦程序又會係點呢?
1) 左口魚 - 未食先聞到柚子香,入口香甜。
2) 深海池魚 - 鮮甜爽口,魚味很重。
3) 赤貝 - 上碟時郁架,超新鮮,爽甜可口。
4) 石垣鯛 - 魚味開始濃,加埋柚子的清香,清甜交集。
5) 池魚 - 蔥味很香,魚好滑溜,質地可以爽彈。
6) 白蝦 - 好鮮甜,師傅就加上蝦殼,即時令到口感豐富,脆軟合璧。
燒物有吞拿魚下顎( 即係下巴啦),不得不大讚,燒到熱辛辣辣上檯,職員多加吩咐一定要食魚皮,咩事呀魚皮燒到咁硬點食呀~當我拆開一半時,我聽到很脆的聲響,似薯條嘅脆聲,咬第一口時,魚皮是脆卜卜,魚油及魚肉連繫在一起,一口裡有脆魚皮,滑魚肉同juicy 嘅魚油。
天呀~真。係。好。正。呀~
P.S. 師傅同講我,呢碟燒下顎用心製作, 鑽研良久,先掌握花約25分鐘才做到如此效果,老實講我覺得似食緊剛燒起的乳豬咁,好唔似魚囉~
再來餘下的壽司更精彩,似煙花匯演,鮮甜魚油四處散發。
7) 海膽 - 超新鮮,冇腥味,甜到不得了。
8) 北海道帶子 - 甜,好甜,好新鮮。
9) 牡丹蝦 - 爽甜彈牙,加埋蝦殼,鹹甜混合,你勝出了。
10) 吞拿魚 - 滑溜非常, 好似跣入口咁呀,好正。
11) 喜之次(北海道石班魚)- 質地更硬身,爽口甜香。
12) 赤鯥 - 從來食過,但魚味濃烈,香甜。
13) 拖羅 - 正到我隔離檯忠實擁躉都要再 encore。
14) 鯖魚 - 平時是重口味鯖魚,魚腥哋極濃,經師傅秘製處理後,竟然不腥,反而更帶出魚的香味,好勁呀~
15) 左口魚邊 - 肥美肉滑,口感豐富,油而不膩。
再來一個熱的魚豆腐湯,魚味充沛,很清甜不腥,沒有重薑味,好暖胃。
最後甜品是日本甜柿,超級圓滿,十分好食,我會掛念你的。